2016-12-07

Samarbete för ökad trygghet i Ösmo

Nynäshamns kommun har inlett ett samarbete med Fryshuset för att få bukt på oroligheterna i Ösmo centrum. Tisdag kväll hölls en workshop med bland annat ungdomar, Polisen och personal som arbetar nära ungdomar.

Flera personer ligger på golvet och arbetar med postitlappar.

Under kvällen möttes ungdomar, personal på Vanstaskolan och fritidsgården, politiker och andra tjänstemän på kommunen för att tillsammans diskutera lägesbild och ge förslag till lösningar. Foto: Kenneth Kollberg.

Under en längre tid har det varit oroligt i Ösmo centrum och kring Vanstaskolan. Bland annat har det förekommit skadegörelse, inbrott och bränder. Nynäshamns kommun utökade därför i höstas öppettiderna på fritidsgården, bevakningen på kvällar och nätter förbättrades, nattvandrare utbildades och samverkan fritidsgård-skola-socialtjänst förbättrades. Likaså inleddes ett samarbete med Fryshuset i Stockholm.

Flera personer tittar på upphängt blad med postitlappar.

Foto: Kenneth Kollberg.

Fryshusets uppdrag

Fryshuset uppdrag är att öka kunskapen om ungdomarnas situation i Ösmo, att stärka ungdomarnas delaktighet och att komma med förslag på åtgärder. Arbetet utgår helt och hållet från ungdomarnas perspektiv.

– Anledningen till att vi anlitade just Fryshuset är att de har lång och gedigen kunskap när det gäller att synliggöra ungdomars egna drivkrafter och ge förslag på lösningar. Utgångspunkten är att ungdomarna gör – eftersom de både kan och vill, och att vi vuxna möjliggör, säger Nynäshamns kommuns säkerhetschef Kenneth Kollberg.

Flera personer tittar på upphängt blad med postitlappar.

Foto: Kenneth Kollberg.

Workshop

Arbetet handlar om att stärka ungdomarnas delaktighet. Och tisdag kväll hölls en workshop med ett 30-tal deltagare, varav cirka hälften var ungdomar. Inför workshopen hade Fryshuset intervjuat ett antal ungdomar. Resultatet från intervjuerna var grunden för hela workshopens utformning.

Under kvällen möttes ungdomar, personal på Vanstaskolan och fritidsgården, politiker och andra tjänstemän på kommunen för att tillsammans diskutera lägesbild och ge förslag till lösningar. Resultatet från workshopen blir en av delarna i Fryshusets rapport som är klar i början av nästa år.

– Vi har redan sett att det har blivit lugnare i Ösmo centrum. Men det är viktigt att vi fortsätter att stärka ungdomsengagemanget och jobbar för ökad trygghet även framöver, säger Kenneth Kollberg.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-12-12
Sidansvarig: Marie Eriksson

Om

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.

» Läs mer om cookies (kakor)

Nynäshamns kommun 

Stadshusplatsen 1

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp