Frågor och svar om sommarjobb 2017 - arbetsgivare

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om sommarjobb. Listan kommer att uppdateras löpande med nya frågor.

Hur gör jag om jag vill erbjuda plats om sommarjobb?

Det finns två sätt att erbjuda plats om sommarjobb. Du kan antingen fylla i webbformuläret på kommunens webbplats eller skriva ut erbjudandeformuläret på sommarjobbens webbplats sedan skicka in till sommarjobbssamordnaren via post eller vanlig post. I erbjudandet fyller du i alla information som efterfrågas och anger hur många platser du har inom respektive period.

Om jag som företagare vill att ungdomen ska få högre lön än kommunens, kan jag inte betala det då?

Jo, du som företagare har rätt att betala högre lön, men då måste du som företagare själv administrera löneutbetalningen för den lön som är utöver kommunens lönenivå. Observera att kommunen inte betalar ut ersättning för handledning för den löneökningen.

Om jag som företagare vill att ungdomarna arbetar mer än 6 timmar per dag, kan jag anställa dem utöver den tiden?

Ja, du kan komma överens med ungdomen/ungdomarna om ökad arbetstid, dock inte mer än 30 timmar per vecka. Om du erbjuder arbete utöver de 30 timmarna måste du själv administrera löneutbetalningen för den tiden. Ersättning för handledning betalas inte ut av kommunen för den tiden. Observera! Det är viktigt att ungdomen/ungdomarna får sin lagstadgade veckovila.  

Hur kommer urvalet att gå till?

I ansökan gör ungdomarna val (period, geografisk placering och bransch/verksamhet) som sedan används vid matchning av arbetsplatser. Alltså kommer ungdomarnas svar att vara underlag för matchningen mot arbetsplatser.  

Kan jag välja vilka ungdomar jag vill anställa via kommunen?

Nej! Du kan inte välja vem du vill anställa. Kommunen följer likställighetsprincipen. Det betyder att kommunen inte får särbehandla vissa kommunmedlemmar annat än på sakliga grunder. Ett syfte med kommunens sommarjobb är att de som inte har ett fungerande nätverk ska få möjlighet att prova på arbeten som de annars inte skulle få en chans till.  

När får jag veta vilka ungdomar som ska sommarjobba hos mig?

När alla ungdomar svarat på sitt erbjudande och vi har genomfört samtliga gruppintervjuer kommer vi skicka ut namn och information till er arbetsgivare. Det kommer att ske i slutet av april 2017.  

Hur förbereder vi oss för ungdomarnas sommarjobb?

När ungdomarna tackat ja till ett sommarjobb i en viss bransch/verksamhet kommer de bli kallade till en obligatorisk gruppintervju. Nytt för i år är att vi samlar alla ungdomar som ska arbeta inom samma bransch/verksamhet. På gruppintervjun kommer ungdomarna få besvara några frågor kring sitt sommarjobb samt skriva ett personligt brev.

Svaren på frågorna och det personliga brevet kommer att skickas till er/varje
arbetsplats tillsammans med övriga handlingar som underlag i era förberedelser inför varje ungdoms sommarjobb På gruppintervjun kommer vi
även gå igenom regler och riktlinjer specificerat för varje arbetsplats de ska
sommarjobba på.  

Hur kommer ni göra med de ungdomar som har särskilda behov?

De ungdomar som har särskilda behov kommer att placerar före övriga ungdomar. Varje arbetsplats kommer att få ett underlag som är sammanställt av en närstående vuxen för bästa förberedelse.  

Hur ska en introduktion gå till?

Kommunens sommarjobbssamordnare kommer att se till att ni har mallar för introduktion specificerat för varje bransch/verksamhet.  

Hur gör vi om någon missköter sig?

Kommunen har rutiner för hur ni ska hantera varje unik situation. Kontakta kommunens sommarjobbssamordnare så får ni hjälp i frågan.  

Hur gör vi med tidrapporten?

På gruppintervjun får ungdomarna sitt anställningsbevis med tillhörande viktiga dokument. Anställningsbeviset är deras tidrapport. Vid avslutad period fyller ni tillsammans i tidrapporten och skriver under att ni tillsammans tagit del av rapporten. Handledarna/chefer på varje arbetsplats skickar ifylld och underskriven tidrapport till lönekonsulterna på kommunen. Kontaktuppgifter finns på kommunens webbplats.

Vad gör vi om tidrapporten kommer bort?

Kontakta kommunenssommarjobbssamordnare så får ni en ny. 

Sidan granskad 2017-03-08
Sidansvarig: Annie Skytt

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp