2017-11-16

Kraftig minskning av matsvinn i Nynäshamns kommuns skolor - tävling har minskat matsvinnet med 6 000 portioner på bara 2 månader

I morse hölls prisutdelningen i tävlingen som gick ut på att
Nynäshamns kommuns elever skulle slänga så lite mat som möjligt. Efter två månaders tävlande står det nu klart att grundskolan Viaskolan kammade hem segern. Under perioden minskade skolans elever matsvinnet med 53 procent, vilket motsvarar 790 portioner. Totalt sjönk svinnet med drygt 6 000 portioner i kommunens nio skolor.

Varje år slängs mat för fyra miljoner kronor i Nynäshamns kommuns skolor och förskolor. För att komma till rätta med problemet fick eleverna i våras tycka till om hur matsvinnet skulle minska. Kyrskolans elever kom med förslaget att varje skolas matrester skulle vägas och att den skola som slängt minst mat under hösten skulle få ett pris.

Nu står det klart att Viaskolan i centrala Nynäshamn står som vinnare. Eleverna har minskat sitt matsvinn med hela 53 procent, motsvarande 790 portioner, under september och oktober i år jämfört med samma period i fjol. Priset på 10 000 kronor får Viaskolans elever fritt investera i sin skolmatsal.

– Vi är så glada över detta. Eleverna har verkligen varit duktiga och engagerade. Lärarna har pratat med eleverna om hur matsvinnet kan minska till exempel genom att ta mindre mat från början och provsmaka, och att hämta fler gånger i stället för att kasta. Matsalspersonalen har också hjälpt de yngre eleverna att ta mat och när någon har kastat mycket mat ber de eleven tänka på att ta mindre portion nästa gång, säger Carin Bohlin-Bagge, rektor på Viaskolan.

Nu kommer Nynäshamns kommun att jobba för att matsvinnet ska minska ytterligare.

– Jag är otroligt glad över det fina resultat matsvinnstävlingen har gett. Alla skolor har minskat sitt matsvinn under perioden. Nu behöver vi sätta oss ner och prata, både med elever och personal, om hur vi fortsättningsvis arbetar med minskat matsvinn, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S).

----------------------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Carin Bohlin-Bagge, rektor årskurserna 6-9 på Viaskolan i Nynäshamn
076-125 86 82, carin.bohlin-bagge@nynashamn.se
Johan Augustsson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Nynäshamn, 076-125 81 53, johan.augustsson@nynashamn.se

Tre barn och en vuxen står med prischecken på 10 000 kronor i famnen.

Från vänster barn- och utbildningsnämndens ordförande och prisutdelare Johan Augustsson (S), samt ordförandena i elevrådet på Viaskolan, Pim Lindenhall, Max Hedlund och Wilma Hjortman. Foto: Fredrik Nordensson.

Sidan granskad 2017-11-16
Sidansvarig: Åsa Eriksson