2016-03-17

Nynäshamn prisades som Årets folkhälsokommun

Nynäshamns kommun tog onsdag kväll emot priset som Årets folkhälsokommun 2015. Nynäshamns kommun får priset, som delades ut vid gårdagens kommunfullmäktigemöte, för ett ”genomtänkt och gediget folkhälsoarbete”.

I februari offentliggjorde Svensk förening för folkhälsoarbete att de tilldelar Nynäshamns kommun utmärkelsen Årets folkhälsokommun 2015. Onsdag kväll fick Nynäshamns kommun ta emot priset – Den gyllene moroten – vid kommunfullmäktiges sammanträde i Nynäshamn. Utmärkelsen går till en kommun som arbetar systematiskt med folkhälsa och där folkhälsoarbetet har bra förankring i verksamheterna och hos politikerna.

– Jag är glad och stolt över utmärkelsen. Vi har jobbat enträget med att lyfta folkhälsans betydelse i många år, och folkhälsoarbete kräver just långsiktighet och uthållighet för att lyckas. Den här utmärkelsen ger oss ytterligare kraft att fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Juryns motivering till att Nynäshamn utses till Årets folkhälsokommun är:
”För ett genomtänkt och gediget folkhälsoarbete - med tydligt fokus mot målet att uppnå en jämlik hälsa - som på ett föredömligt sätt knyts samman med arbetet för en hållbar utveckling. Kommunen har en väl utvecklad ”policycirkel” med tydliga mål baserade på kartläggning av folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Utöver det antas även en kvalitetssäkrad implementering och en detaljerad och kritisk uppföljning för att formulera nya mål.”

Bilden är fri att använda. Var vänlig skriv foto: Iris Media. Jan Linde (till vänster), ordförande i Svensk förening för folkhälsoarbete, delar ut priset till kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S) och kommunfullmäktiges ordförande Leif Öbrink (L).

Följ Nynäshamns kommun på Twitter @Nynashamnkommun
------------------------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta:
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53 anna.ljungdell@nynashamn.se
Catherine Forsberg, folkhälsosamordnare på Nynäshamns kommun
076-125 83 94, catherine.forsberg@nynashamn.se

Nynäshamn – där havet och livet möts.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson