2016-02-08

Nynäshamn utsedd till Årets folkhälsokommun

Nynäshamns kommun har tilldelats utmärkelsen Årets folkhälsokommun 2015. Nynäshamns kommun får utmärkelsen för ”ett genomtänkt och gediget folkhälsoarbete”.

Årets folkhälsokommun delas ut för femte gången av Svensk förening för folkhälsoarbete. Utmärkelsen går till en kommun som arbetar systematisk med folkhälsa och där folkhälsoarbetet har bra förankring i verksamheterna och hos politikerna.

– Jag är glad och stolt över utmärkelsen. Vi har jobbat enträget med att lyfta folkhälsans betydelse i många år, och folkhälsoarbete kräver just långsiktighet och uthållighet för att lyckas. Den här utmärkelsen ger oss ytterligare kraft att fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Juryns motivering till att Nynäshamn utses till Årets kommun är:

”För ett genomtänkt och gediget folkhälsoarbete - med tydligt fokus mot målet att uppnå en jämlik hälsa - som på ett föredömligt sätt knyts samman med arbetet för en hållbar utveckling. Kommunen har en väl utvecklad ”policycirkel” med tydliga mål baserade på kartläggning av folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Utöver det antas även en kvalitetssäkrad implementering och en detaljerad och kritisk uppföljning för att formulera nya mål.”

Sedan flera år tillbaka arbetar Nynäshamns kommun med att utveckla det sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbetet. Några av satsningarna som har genomförts är projekten Hälsofrämjande skolutveckling, Tillgänglig fritid för alla, Heltid till alla, Hälsofrämjande skolgårdar (SPRING), Ung i Nynäs, Alla i arbete och Ungdomsteamet.

– Vi har med åren blivit duktiga på att utveckla det sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbetet, och många kommuner har oss som förebild i sitt folkhälsoarbete. Att vi nu prisas för arbetet känns verkligen roligt, säger Nynäshamns kommuns folkhälsosamordnare Catherine Forsberg.

– Äntligen Nynäshamn! Vi har följt kommunen under många år och vi är glada att det blir just Nynäshamn som vi nu utser till Årets folkhälsokommun, säger Jan Linde, ordförande i Svensk förening för folkhälsoarbete.

Nynäshamns kommun utses officiellt till Årets folkhälsokommun vid en konferens som Kommissionen för jämlikhet i hälsa har i Stockholm den 15 mars.

Följ Nynäshamns kommun på Twitter @Nynashamnkommun
-----------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:

Catherine Forsberg, folkhälsosamordnare på Nynäshamns kommun 076-125 83 94, catherine.forsberg@nynashamn.se
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53 anna.ljungdell@nynashamn.se
Jan Linde, ordförande i Svensk förening för folkhälsoarbete 070-588 65 84, jan.linde@folkhalsoarbete.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.