2015-12-22

Nynäshamns kommun tar krafttag för friskare medarbetare - Flera satsningar ska leda till välmående kommun med långtidsfriska medarbetare

Omfattande utbildning av chefer, mer administrativt stöd till chefer, fastställande av maximalt antal medarbetare per chef, upptrappning av det så kallade systematiska arbetsmiljöarbetet samt folkhälsoprojektet ”Jaget, laget och uppdraget”. Det är några av satsningarna som ska leda till långtidsfriska medarbetare och att Nynäshamns kommun uppfattas som en ännu attraktivare arbetsgivare.

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa har ökat de senaste åren i samhället och trenden bland Nynäshamns kommuns medarbetare och kommuninvånare är inget undantag. Nynäshamns kommun har under många år arbetat med folkhälsoprojekt som vänder sig till invånarna. Nu tar kommunen krafttag som ska leda till ett friskt arbetsliv på arbetsplatsen Nynäshamns kommun.

– Målet är ökat medarbetarengagemang, ännu effektivare organisation, minskad sjukfrånvaro och att kommunen uppfattas som en ännu attraktivare arbetsplats, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Satsningen innebär bland annat att alla kommunens chefer ska genomgå den omfattande utbildningen Program för chef- och ledarutveckling. Det ska fastställas max- och minimitak för antal medarbetare per chef. Det treåriga folkhälsoprojektet ”Jaget, laget och uppdraget” - där målet bland annat är att minska sjukfrånvaron - kör igång efter nyår. Och det systematiska arbetsmiljöarbetet, som går ut på att minska riskerna för att drabbas av ohälsa, trappas upp.

– Om kommunens medarbetare mår bra och trivs på jobbet gör de också ett bättre arbete. Nöjda medarbetare spiller även över på elever, brukare och andra invånare. Om folkhälsoprojektet ”Jaget, laget och uppdraget” visar goda resultat så är även tanken att metoderna ska spridas så sjukfrånvaron minskar på fler arbetsplatser än på Nynäshamns kommun, säger personalchef Annette Måhlstedt.

Följ Nynäshamns kommun på Twitter @Nynashamnkommun
----------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Anna Ljungdell (S) , kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53 anna.ljungdell@nynashamn.se
Annette Måhlstedt, personalchef på Nynäshamns kommun
076-125 83 03, anette.mahlstedt@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson