2015-10-28

Morot och våg ska minska matsvinnet i Nynäshamns skolor

En våg som mäter all mat som slängs i skolmatsalar och kök ska minska matsvinnet i Nynäshamns skolor. Målet är att minska svinnet med 33 procent, från dagens 28 100 portioner som slängs varje år till 18 800 under de närmaste 3 åren.

Vågen är en relativt ny uppfinning där all mat som slängs vägs. När eleven skrapar av tallriken väger vågen det som kastas. Därefter visar en animerad figur olika miner beroende på hur mycket som slängs. Allt som kastas registreras så det går enkelt att få en rapport över svinnet.

Belöning till dem som lyckas bra

Vågen ska flyttas mellan kommunens alla skolor och för de som lyckas minska matsvinnet står en dessert eller något annat gott på menyn.

– På ett lekfullt sätt vill vi få eleverna att reflektera över matsvinnet och ändra beteendet att lättvindigt slänga mat, säger Christel Bäckström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen på Nynäshamns kommun.

Ekologiska matvaror köps för pengarna

Även skolköken har börjat väga den mat som slängs. Där delas maten in i olika grupper för att svart på vitt kunna se vad som slängs mest och för att veta vad som behöver förändras. För pengarna som blir över när matsvinnet minskar köps ekologiska matvaror.

– Vi måste våga tänka lite nytt för att minska matsvinnet och få ett mer hållbart samhälle. Vi måste alla värna om miljön och det är viktigt att vi förmedlar det tänket till våra barn, säger Christel Bäckström.

Följ Nynäshamns kommun på Twitter: @Nynashamnkommun

------------------------------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta:

Christel Bäckström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen på Nynäshamns kommun, 076-125 83 92, christel.backstrom@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.