2015-05-04

Hästens dag för brukare på äldreboende i Nynäshamn - ”Om inte vi kommer till hästarna så får hästarna komma till oss”

Den 6 maj blir det High Chaparral på Rosengårdens äldreboende i Nynäshamn. Två hästar kommer till Rosengården för att de drygt hundra brukarna ska få ta turer med häst och vagn och umgås med djuren. Den som inte orkar gå ut till hästarna behöver inte vara orolig. Shetlandsponnyn Donna tar helt sonika hissen upp till de äldre och besöker dem på avdelningen.

– Flera av de äldre tycker mycket om djur och har varit väldigt aktiva ryttare tidigare. Nu har de ingen möjlighet att ta sig till en hästgård så om inte vi kan komma till hästarna så får hästarna helt enkelt komma till oss, säger Bella Dzabirov, enhetschef på Nynäshamns kommuns äldreboende Rosengården.

Det är mycket som inte blir sig likt på Rosengårdens äldreboende onsdag den 6 maj. De äldre som vill ta en tur med häst och vagn gör det, den som vill mata hästarna med äpplen eller bara gosa med en häst gör det. Inte ens den brukare som inte har möjlighet att lämna avdelningen och gå ut till hästarna lämnas utanför. Shetlandsponnyn Donna går helt enkelt från avdelning till avdelning och besöker de äldre.

Hästens dag är inte den enda aktivitet som Rosengårdens personal ordnar för de äldre. Varannan onsdag står olika teman på programmet när caféet har öppet, sista fredagen i månaden är det alltid stor fest på äldreboendet och för ett par veckor sedan åkte brukare och personal till Kungsträdgården och tittade på de blommande Körsbärsträden. Den 11 maj står kosläpp på Berga naturbruksgymnasium på schemat, i juni åker personal och brukare på dagskryssning till Åland och nästa år är planen att de som vill ska åka på en utlandsresa.

– Det är bara ett axplock av aktiviteter. Vi vill att de äldre ska ha roligt och få uppleva annorlunda och skiftande aktiviteter. När någon kommer med förslag på aktivitet väljer vi att se möjligheter istället för problem. Och det mesta går att ordna med lite fantasi och vilja. När det gäller djur så är de bra på många sätt för oss människor så blir Hästens dag uppskattad är vi öppna för att ta hit andra djur också, säger Bella Dzabirov.

Bild: Äldre och personal från Rosengården vid besöket i Kungsträdgården för ett par veckor sedan. Foto: Nynäshamns kommun. Bilden är fri att redigera och använda.

Följ Nynäshamns kommun på Twitter @Nynashamnkommun

---------------------------------------------------------------------------------------------- För mer information kontakta:
Bella Dzabirov, enhetschef Rosengårdens äldreboende, 076-125 86 78, bella.dzabirov@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.