2015-02-08

Nynäshamns kommun är bäst i landet när det gäller personalkontinuitet inom hemtjänsten

Äldre personer som anlitar hemtjänsten i Nynäshamn får i genomsnitt besök av sex personer under en fjortondagarsperiod. Siffran placerar Nynäshamns kommun på en fin delad förstaplats bland landets kommuner när det gäller så kallad personalkontinuitet. Siffran är långt bättre än riksgenomsnittet.

Uppgifterna kommer från databasen Kolada som innehåller siffror om kommunernas och landstingens verksamheter. Siffrorna om personalkontinuiteten bygger på 220 kommuners egna uppgifter om kvaliteten inom hemtjänsten under år 2014. Hög personalkontinuitet innebär att det i hög grad är samma personer som besöker de äldre i hemmet. I Nynäshamn ligger siffran alltså på sex personer. Riksgenomsnittet ligger på 15 personer. Siffrorna gäller för både privata och kommunala utförare av hemtjänsten.

– Topplaceringen beror på att vi medvetet arbetar med frågan. Nynäshamns kommun har bland annat höjt grundbemanningen och kan i och med det använda färre vikarier. En annan anledning är att kommunen har många små privata hemtjänstföretag. De har relativt få medarbetare vilket medför att samma personal i stor utsträckning kommer hem till de äldre, säger socialnämndens ordförande Ola Hägg (S).

Nynäshamns kommun delar förstaplatsen med kommunerna Hörby och Övertorneå.

Uppgifter i Kolada visar även att hela 99 procent av de äldre som anlitar hemtjänsten i Nynäshamn är nöjda eller mycket nöjda med personalens bemötande.

Följ Nynäshamns kommun på Twitter @Nynashamnkommun

----------------------------------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta:
Ola Hägg (S), ordförande i socialnämnden i Nynäshamn
076-125 84 23, ola.hagg@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson