Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2014-02-06

Stark ekonomi i Nynäshamn - rejält plus i kassan förra året

Nynäshamns kommuns bokslut för 2013 visar ett plus i kassan på 24 miljoner kronor. Ökade skatteintäkter, bättre avkastning än väntat på placeringar, minskade räntekostnader och minskat försörjningsstöd är några av förklaringarna till den goda ekonomin.

Efter ett par år med underskott visar Nynäshamns kommun ett kraftigt överskott år 2013. Anledningarna är bland annat att invånarantalet ökat mer än vad Nynäshamns kommun räknat med vilket innebär högre skatteintäkter än väntat. Nynäshamns kommun hade även bättre avkastning på placeringar än förväntat och försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidrag, minskade förra året jämfört med året innan.

– Det är väldigt glädjande att vi har ett positivt resultat. En av förklaringarna till att försörjningsstödet har minskat kan vara projektet Alla i arbete. Projektet, där kommunen underlättar för personer som är arbetslösa och har försörjningsstöd att komma ut på arbetsmarknaden, har varit lyckat, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Överskottet på 24 miljoner kronor innebär ett plus på 896 kronor per invånare.

– Överskottet är även ett resultat av chefers och medarbetares hårda arbete med att effektivisera den kommunala organisationen. En annan orsak är att kostnaderna för snöröjningen blev lägre än budgeterat, säger Nynäshamns kommuns ekonomichef Peter Björebo.

----------------------------------------------------------------------------------------------För mer information kontakta:
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53, anna.ljungdell@nynashamn.se
Peter Björebo, ekonomichef Nynäshamns kommun 076-125 81 71, peter.bjorebo@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-09-20
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp