2013-12-23

Nynäshamns kommun tar krafttag för bättre företagsklimat. Företagsvecka, handlarpool och serviceutbildning för kommunanställda ska få kommunen att klättra i ranking

Nynäshamns kommun har påbörjat ett intensivt arbete för att stärka banden med kommunens företagare. Målet är bra samarbete med näringslivet och att kamma hem utmärkelsen Årets klättrare på Svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. För att nå målen står bland annat en späckad Företagsvecka, handlarpool, Stadslyftet, samarbete skola–näringsliv, ny näringslivsstrategi och utbildning av kommunanställda, på agendan.

– Företagen bidrar till jobb och tillväxt så de är oerhört viktiga för kommunen. Nynäshamns kommun ligger på plats 240 av 290 på Svenskt näringslivs ranking. Det är inte bra så nu tar vi krafttag för att samarbetet kommun–näringsliv ska bli bättre. Målet är att inom fem år knipa utmärkelsen Årets klättrare, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Flera av arrangemangen som står på agendan handlar om just samarbete. Nynäshamns kommun, Nynäshamns stadskärneförening, Företagarna i Nynäshamn och Arbetsförmedlingen står alla bakom den Företagsvecka som arrangeras i februari. På programmet står Nystartardag, visitkortbytarkväll, matchmaking företag–arbetssökande, Stadsbyggnadsdag, föreläsningar, med mera. Främsta syftet: förbättrat samarbete kommun–näringsliv men också företagare emellan.

Ett annat samarbete är handlarpoolen - en pool med personal som ska göra det möjligt för handlarna att ha längre öppettider.

– Tanken med poolen är att ge handlarna möjlighet att utöka öppettiderna först och främst under högsäsong. Det händer mycket i Nynäshamn just nu. Tack vare ökad samverkan och dialog mellan kommunen och näringslivet har vi flera projekt på gång som kommer att märkas under 2014, säger Niclas Axelson, ordförande Nynäshamns stadskärneförening.

Nynäshamns kommun har även dragit igång projektet Förenkla helt enkelt. Projektet innehåller bland annat en utbildning för kommunanställda som har daglig kontakt med företagarna. Kommunen har också lagt extrapengar på Stadslyftet som ska göra stadskärnan attraktivare samt påbörjat ett samarbete skola–näringsliv som innebär att lokala företagare blir mentorföretag till klasser och lärare.

– Det känns bra att kommunen tar initiativ till utökat samarbete. Jag är övertygad om att det i slutänden gynnar företagare, invånare och den viktiga besöksnäringen, säger Lennart Tranback, ordförande Företagarna i Nynäshamn.

-------------------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53, anna.ljungdell@nynashamn.se
Lennart Tranback, ordförande Företagarna i Nynäshamn, 070-550 22 29, lennart@officeline.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson