2013-08-21

Nynäshamns centrum omvandlas för en helg - utformas enligt invånarnas önskemål

Med start denna vecka kan invånarna i Nynäshamn svara på enkäten ”Inred stadens vardagsrum”. Helgen 21-22 september utformas delar av Nynäshamns centrum enligt önskemålen i enkäten. Om nynäshamnarna vill kan då torghandel, loppmarknad och pingisbord samsas med dansbana, uteservering, lekplats, sittgrupper, konst, med mera.

– Den här helgen bygger vi upp en levande stad anpassad för människor – mindre för bilar. Genom att utforma ytor med aktiviteter och avkoppling visar vi väldigt tydligt hur centrum skulle kunna användas. Dessutom blir det ett ypperligt tillfälle att prata med medborgarna om hur de vill att staden ska utvecklas. Vi kommer kanske också att provocera på olika sätt för att få medborgarna att tänka till lite extra om hur stadens rum kan användas, säger Nynäshamns kommuns översiktsplanerare Heli Rosendahl.

Helgen 21-22 september omvandlas alltså delar av centrum till en plats med mängder av aktiviteter – allt enligt invånarnas önskemål i enkäten som offentliggjordes under tisdagen. Enkätfrågorna besvaras i en dialogapp som nås via mobiltelefoner, läsplattor och kommunens webbplats. Frågorna handlar bland annat om vilken del av centrum som ska bli gågata och vad centrum ska fyllas med.

Svaren kommer även att bli ett viktigt underlag i arbetet med den så kallade Fördjupningen av översiktsplanen. Den innehåller visioner och strategier för hur hela staden Nynäshamns ska utvecklas.

– Nynäshamns kommun är angelägen om att få svar på hur invånarna vill att Nynäshamn ska utvecklas och med dagens teknik blir det enkelt att engagera sig. I september får vi ett första och tydligt smakprov på hur nynäshamnarna vill utforma staden, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Enkäten finns på adress: http://nyanynashamn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

--------------------------------------------------------------------------------------------För mer information kontakta:
Heli Rosendahl, översiktsplanerare Nynäshamns kommun
076-125 82 76 heli.rosendahl@nynashamn.se
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53, anna.ljungdell@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson