2013-05-13

Nynäshamn får länets första Folkhälsolots. Nu ska invånarna bli sundare och friskare

Nynäshamn får Stockholms läns första Folkhälsolots. Inom kort anställs folkhälsolotsen som ska ge invånarna råd om bland annat tobak, mat och motion. Folkhälsolotsen lägger även upp program där tobakavvänjningskurs, stegräknare och utegym kan ingå.

Sunda levnadsvanor kan förebygga 80 procent av alla kranskärlssjukdomar och strokes samt 30 procent av all cancer, enligt världshälsoorganisationen WHO.  Även den som redan är sjuk kan snabbt göra stora hälsovinster med förbättrade levnadsvanor, enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

För att hjälpa nynäshamnarna att bli friskare och leva sundare anställs folkhälsolotsen. Tanken är att vårdpersonal i kommunen vid behov skickar en remiss till lotsen, som i sin tur träffar patienten. Hjälpen kan bli allt från tips på bra matvanor till en skriftlig ordination om gruppträning, tobakavvänjningskurs, viktminskningsstöd, träning på utegym och promenad med stegräknare.

– Rökning och övervikt är en stor bov i dramat när det gäller många sjukdomar. Nu tar Nynäshamns kommun tillsammans med Stockholms läns landsting krafttag och anställer folkhälsolotsen som vi tror blir en viktig del i arbetet för sundare levnadsvanor.  Samarbetet med Stockholms läns landsting borgar också för att levnadsvanor får ökad prioritet på kommunens vårdcentraler, säger Nynäshamns kommuns folkhälsosamordnare Catherine Forsberg.

Folkhälsolotsen ingår i Nynäshamns kommuns folkhälsosatsning. I folkhälsoarbetet ingår flera andra hälsofrämjande projekt, exempelvis ”Hälsofrämjande skolutveckling”, ”Tillgänglig fritid för alla” och ”Alcohol and drug prevention among youth”.

– Nynäshamns kommun satsar varje år miljontals kronor på invånarnas hälsa. Folkhälsolotsen, som ingår i folkhälsosatsningen, kommer att ge det extra stöd många behöver för att ändra sina levnadsvanor. Det är bra när det finns ett stöd mellan det individuella ansvaret och det medicinska. Då blir det lätt att göra rätt när det gäller hälsan, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

-----------------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Catherine Forsberg, folkhälsosamordnare Nynäshamns kommun
076-125 83 94, catherine.forsberg@nynashamn.se
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 81 53, anna.ljungdell@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.