Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2013-01-17

Brottsligheten har minskat kraftigt i Nynäshamn

Antalet anmälda brott har minskat kraftigt i Nynäshamns kommun. Inbrott i bostäder och bilar samt personrån och misshandel utomhus har minskat med drygt 11 procent det senaste året och med drygt 34 procent de senaste tre åren. Det visar ny statistik från polisen i Nynäshamn.
Antalet anmälda inbrott i bostäder och bilar samt personrån och misshandel utomhus var år 2011 totalt 527. Nu ett år senare ligger siffran på 467, vilket innebär en minskning med drygt 11 procent. År 2009 var antalet anmälda brott för de fyra kategorierna 710, vilket betyder en minskning med hela 34 procent de senaste tre åren.

Ett par förklaringar till de positiva siffrorna kan vara de brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder som har vidtagits i samarbete mellan Nynäshamns kommun, den lokala polisen och andra aktörer. Bland annat har så kallade trygghetsvandringar gjorts vilket har resulterat i att områden som har upplevts som mörka och otrygga har rensats från sly så de blivit öppnare och ljusare. Sedan 2010 patrullerar även en grannstödsbil kommunens gator på dagtid.

— Grannstödsbilen är ett samarbete mellan kommunen, närpolisen och frivilliga nynäshamnare. Bilen är ett bra exempel på ett väldigt lyckat samarbete, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Polisens färska siffror går hand i hand med Trygghetsenkäten där kommuninvånare svarar på frågor om upplevelser och erfarenheter när det gäller bland annat våld, skadegörelse och stöld. År 2006 låg det så kallade trygghetsindexet på 2,33. I september 2012 var siffran nere på 1,55 vilket alltså är en klar förbättring.

— Ytterligare förklaringar till de positiva siffrorna kan vara våra insatser för unga. De handlar bland annat om sommarjobb till alla, satsningar på en meningsfull fritid och tätt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis när någon ung person är på väg att hamna snett. Men även om brottsligheten minskar slår vi oss inte till ro utan fortsätter vårt systematiska trygghetsskapande arbete. Och ska man tro den senaste uppmärksammade rapporten från nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog så är brottsförebyggande arbete inte bara bra för tryggheten, det är lönsamt också, säger Anna Ljungdell.
---------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn 076-125 81 53, anna.ljungdell@nynashamn.se

Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun endast 30 minuter med motorväg från Globen. Här finns naturupplevelser i lättåtkomlig ytterskärgård, en livskraftig landsbygd och en stad granne med havet. Här ser du den fria havshorisonten från fastlandet. Här finns frihet att utvecklas.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp