2012-09-21

Nynäshamns kommun prisas för arbete med mänskliga rättigheter - Tilldelas Visions MR-pris

Sent i går eftermiddag stod det klart att Nynäshamns kommuns arbetsgivaravdelning tilldelas fackförbundet Visions så kallade MR-pris som går till en arbetsgivare som "på ett föredömligt sätt arbetat med mänskliga rättigheter". — Det är verkligen jätteroligt att vi får ett så fint pris. Det ger oss inspiration att fördjupa arbetet med likabehandling, säger Nynäshamns kommuns personalchef Annette Måhlstedt.
För femte året i rad delar fackförbundet Vision ut priset för mänskliga rättigheter. MR-priset går till en arbetsgivare som aktivt arbetat med mänskliga rättigheter och som genomfört åtgärder som gynnar mångfald och motverkar diskriminering på arbetsplatsen. I år tilldelas Nynäshamns kommuns arbetsgivaravdelning utmärkelsen med motiveringen:

"Arbetsgivaravdelningen i Nynäshamns kommun tilldelas Visions MR-pris för sitt systematiska arbete med likabehandlingsfrågor. Likabehandling har blivit en naturlig del i alla förvaltningars samverkansarbete i kommunen. Dessutom arrangeras mer storskaliga arrangemang för att ytterligare stödja, inspirera, motivera och understryka frågans dignitet. Helhetsintrycket blir att Nynäshamn framstår som en kommun i framkant inom likabehandlingsområdet."

— Priset är viktigt för att sätta fokus på likabehandlingsarbetet — det får förhoppningsvis fler att prioritera frågor som handlar om likabehandling och mänskliga rättigheter. De är grundläggande värderingsfrågor som man inte kan jobba för mycket med, säger Annette Måhlstedt.

I Nynäshamns kommun finns det tydliga riktlinjer som handlar om kränkande särbehandling och likabehandling. De säger bland annat att det ska vara möjligt att förena föräldraskap med arbete — bland annat tillämpas distansarbete, vid introduktion av nyanställda ska likabehandlingsfrågor uppmärksammas, varje förvaltning ska ha ett ombud som arbetar med frågorna och på vissa möten ska likabehandling alltid vara en punkt på dagordningen. Dessutom ordnas varje år ett par så kallade Likabehandlingsdagar med föreläsningar och kompetensutveckling för personalen.

— Det tar tid att förändra människors attityder och fördomar - det krävs både kunskap, uthållighet och engagemang på flera nivåer. Det här priset visar att vi är på rätt väg och stärker oss att jobba ännu hårdare med frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

-------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Annette Måhlstedt, personalchef Nynäshamns kommun 076-125 23 09, anette.mahlstedt@nynashamn.se
Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, 076-125 81 53, anna.ljungdell@nynashamn.se

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se