Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2012-06-27

Snart startar Jubileumsregattan i Nynäshamn.

På programmet: världsseglare, rekordstort Classic Boat Meet, 100-årsfest med Amanda Jenssen, deltagare från 1912 med mera
Den 20 juli drar 100-årsjubileét som firas till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn igång. Den 17 dagar långa Jubileumsregattan - där allt utom restaurangbesök är gratis - har ett digert program: rekordstort Classic Boat Meet med båtar som deltog 1912, världsseglare med Hugo Stenbeck och Klabbe Nylöf i spetsen, musikfestivalen 100-årsfesten med bland andra Amanda Jenssen, seglingstävlingar — däribland Europamästerskap för 6mR, Europacup för SK30 och Svenska mästerskap i Drake. Dessutom invigs Nordens största pir.
— Jubileumsregattan blir det största evenemanget som någonsin har arrangerats i Nynäshamn. Vi hoppas på en bred skara besökare med allt från seglare och deras anhöriga till festivalbesökare och barnfamiljer, säger Nynäshamns kommuns projektledare Nina Munters.

Seglingstävlingar under 17 dagar
I stort sett varje dag under Jubileumsregattans 17 dagar är det seglingstävlingar. Tävlingsprogrammet består av öppet Europamästerskap i 6mR, Europacup för SK30 samt Skärgårdskryssarpokalen för A22 — klasser som lockar många internationella tävlande. Det blir även Svenska mästerskap i Starbåt, Finnjolle och Drake samt tävlingen Neptunkryssarpokalen.

— Vi hoppas att det blir en härlig revy av olika tävlingsklasser och riktigt kontinental atmosfär, säger Jan Klingeborn, projektledare Nynäshamns Segelsällskap, NSS.

Välkända seglare
Tävlingarna i Nynäshamn lockar många namnkunniga seglare från totalt 13 länder, däribland Kina, Nya Zeeland, Canada och USA.  Bland seglarna märks Hugo Stenbeck som ska försvara EM-titeln i "sexor".  En av deltagarna i de internationella Svenska mästerskapen i Drake är världsseglaren Klabbe Nylöf som har tävlat i bland annat Whitbread Round the World Race och Volvo Ocean Race.

— Det är fantastiskt roligt och bra att segla i Nynäshamn. Det är en av Sveriges bästa platser att kappsegla på, som både är lätt att ta sig till och som har otroligt bra kappseglingsvatten. Extra kul blir det att segla under ett maffigt hundraårsjubileum som Jubileumsregattan, säger Klabbe Nylöf som även är med och arrangerar Audi Dragon Cup där en av deltävlingarna är de Svenska mästerskapen i Drake under Jubileumsregattan.

Största Classic Boat Meet någonsin
På programmet står även Classic Boat Meet 20-23 juli. Närmare 260 båtar har anmält sig till det fyra dagar långa evenemanget vilket gör Classic Boat Meet i Nynäshamn till den största samling klassiska båtar som har skådats i Sverige. Cirka 30 av båtarna är byggda 1912 eller tidigare, bland dem märks 1912 års svenska guldmedaljör Kitty samt Norges guldbåt Taifun. Besökarna kan både titta på de vackra båtarna som ligger i Gästhamnen samt se dem kappsegla en skärgårdsbana som syns från land.

— Vi står inför en av de största veteranbåtsfestivalerna i Europa någonsin. Drygt 260 klassiker från elva olika nationer är helt makalöst. Vilken fest det blir, säger Tor Hedvall, Sveriges Klassiska Fritidsbåtar.

100-årsfesten - musikfestival 27-28 juli
Fredag och lördag 27-28 juli hålls 100-årsfesten — en festival under bar himmel i Svandammsparken med plats för 7 500 personer. Amanda Jenssen uppträder liksom Movits!, Albin Gromer, Theresa Andersson, Aleks och Lilla Sällskapet.

Olympic Day 23-27 juli
Under Olympic Day får barn och ungdomar prova på en mängd olika idrotter under ledning av Sveriges olympiska stjärnor. Brottaren Jalmar Sjöberg, hockeyspelaren Danijela Rundqvist och badmintonspelaren Emma Wengberg är hittills klara för Nynäshamn. Barnen kan bland annat prova bågskytte, golf, ridning och segling.

Invigning av Nordens största pir
Nordens största pir invigs när Jubileumsregattan drar igång fredag 20 juli. Piren, som är både vågbrytare och åskådarläkare, är närmare 400 meter lång. På land, i förlängningen av piren, byggs en sittvänlig brygga — en så kallad havstrappa. Totalt blir det alltså en cirka 700 meter lång strandpromenad och sittplats med utsikt mot havet — mitt i händelsernas centrum under Jubileumsregattan.

Spektakuläre Jonas Paulman delar ut stipendium
Jonas Paulman växte upp under otrygga förhållanden med missbrukande föräldrar, fosterhemsplacering och mobbning. Nu kämpar han för barns rättighet till en trygg barndom. Genom spektakulära fysiska prestationer samlar han in pengar som går till barn som har det svårt. 28 och 29 juli simmar han 2,5 kilometer, paddlar Nynäshamn - Trosa - Nynäshamn för att söndag 29 juli klockan 15.00 delar ut stipendium till någon i Nynäshamn som arbetar med ungdomar på ett bra sätt.

SM i berättarslam 25 juli
Tävlingen utser Sveriges bästa berättare. Under maximalt 15 minuter för kval och final berättar de tävlande allt från sagor och skrönor till myter och egna livsberättelser. De tävlande, som alla har vunnit regionala tävlingar tidigare i år, kommer från Skåne i söder till Umeå i norr.

Samhällsbyggnadsdag 26 juli
Hur planerar kommunen för ett hållbart Nynäshamn? Kommer den nya godshamnen på Norvikudden att ha hållbara och miljövänliga transporter? Samhällsbyggnadsdagen — en heldag med föreläsningar och diskussioner på temat "hållbar tillväxt"- ger svar på bland annat de frågorna.

Övrigt
Det blir även parad med veteranbåtar, uppvisning med veteranflygplan, dansshow, underhållning
med trollkarl och ballongprinsessa med mera.

Jubileumsregattan är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun, Sveriges Olympiska Kommitté, Nynäshamns Segelsällskap och Sveriges Klassiska Fritidsbåtar.

Mer information om ovanstående finns på www.jubileumsregattanlänk till annan webbplats

Du kan även kontakta:
Nina Munters, Nynäshamns kommuns projektledare Jubileumsregattan 076-125 87 02, nina.munters@nynashamn.se
Jan Klingeborn, projektledare Nynäshamns Segelsällskap, NSS, 070-679 44 17, jank@nhss.se
Tor Hedvall, Sveriges Klassiska Fritidsbåtar, 070-866 23 60 info@cbm2012.se
Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp