2012-03-19

Nynäshamn blir småstadsidyll i omfattande förslag över ny stadsbyggnad

Charmig småstadskaraktär med tät, låg bebyggelse. Allégator, gränder, små och stora torg. Bostäder, kontor, butiker, restauranger och genomfart på samma gata. Det är några av ingredienserna i ett helt nytt förslag som visar hur stora delar av centrala Nynäshamn kan utvecklas de kommande 30 åren. Förslaget är en gåva från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse som har valt ut Nynäshamn som en av två pilotkommuner.
Ut med storskalig, hög och gles bebyggelse till förmån för charmig, låg och tät. Det är det centrala i det förslag som Urban City Research på uppdrag av stiftelsen har tagit fram för vad de kallar Nya Nynäshamn.

Det är ett omfattande förslag som presenteras. Hela hamnområdet tillsammans med dagens centrum blir en enda levande stadskärna. De låga olikformade husen står tätt sida vid sida, det är många små kvarter och gränder. Butiker, kontorslokaler, bostäder och restauranger mixas om vartannat för att främja tillgänglighet och möten.

Städer som bland annat Trosa, Sigtuna och tyska Tübingen har varit förebilder vid framtagandet av förslaget som är en gåva till Nynäshamns kommun.

— Hur otroligt det än låter så är förslaget helt utan förpliktelser och det är helt och hållet upp till oss om eller hur mycket vi vill dra nytta av visionen. Det är ett mycket genomarbetat och värdefullt förslag och vi är oerhört tacksamma för att stiftelsen valde oss som pilotkommun, säger miljö- och samhällsbyggnadschef Jan-Ove Östbrink.

— Förslaget kommer mycket lägligt eftersom Nynäshamns kommun har långt gångna planer på en omfattande utveckling av hamnområdet och staden. Min uppfattning är att förslaget rimmar väl med de synpunkter om stadens utveckling som vi hittills har fått in från nynäshamnarna. Det är en långsiktig plan och kräver en hel del arbete för att förverkliga så det är bra att förslaget är indelat i etapper. Det är onekligen en spännande vision att arbeta mot, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Skisser: Erika Wörman, Sweco.
Nedanstående länk går till kommunens webbsida med en animation i Google Earth:
http://www.nynashamn.se/editor/index.jsp?objectId=4.6f017df6112ae0dea21800034679länk till annan webbplats
Den andra pilotkommunen är Upplands Väsby.

Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, 076-125 81 53 anna.ljungdell@nynashamn.se
Jan-Ove Östbrink, miljö- och samhällsbyggnadschef Nynäshamns kommun, 076-125 82 58 jan-ove.ostbrink@nynashamn.se
Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson