2012-03-05

Elever inför rökstopp på Nynäshamns gymnasium

Ett elevprojekt sätter stopp för all rökning på Nynäshamns gymnasium från och med i dag. Initiativtagarna till projektet, två elever i årskurs tre på gymnasiet, jobbar hårt för att skolans elever ska bli rökfria. — Målet är att alla elever ska komma in på skolan rökfria och gå ut rökfria, säger Rebecca Briving och Jennifer Hultberg.
Rebecca Briving och Jennifer Hultberg går årskurs tre på Nynäshamns gymnasium. När det var dags för det slutprojekt som elever i årskurs tre genomför, valde Rebecca och Jennifer att ta sig an uppgiften att göra skolan rökfri. Projektet "Rökfri skola" drogs igång och från i dag gäller rökförbud inom hela skolans område.

— Vi startade projektet dels för att vi vill att skolans ungdomar ska bli friskare och dels för alla ska förstå hur mycket pengar de slänger ut på cigarretter. Men vi vill helst inte använda pekpinnar, vi vill att "Rökfri skola" ska uppfattas positivt — att vi kan hjälpa varandra att bli rökfria, säger Rebecca Briving.

Just att hjälpa varandra är poängen i tävlingen "Att stötta en kompis" som Rebecca och Jennifer har dragit igång. Två personer — en rökare och en icke rökare — bildar par. Ickerökaren ska helt enkelt stötta sin kompis så att den blir rökfri. Vinnarna presenteras vid en mingeldag vecka 20 då projektet avslutas. Rebecca och Jennifer har arbetat hårt för att få ihop priser som går i hälsans tecken - vinnarna får exempelvis var sitt årskort på Friskis & Svettis som är ett bidrag från Stockholms läns landstings Vårdguiden.

Projektledarna har även tagit fram information med tips på hur rökaren kan bli rökfri, de har konsulterat skolläkaren och skolsköterskan har försetts med tobaksavvänjningsmedel. Tillsammans med skolans rektorer har även några regler tagits fram: om rökförbudet trotsas blir det först en muntlig varning, därefter en skriftlig. Om rökförbundet ändå nonchaleras kontaktas föräldrarna och därefter blir det avstängning.

— Det blir krångligare för den som vill röka. Det tillsammans med ökad insikt hoppas vi resulterar i att rökningen minskar och att inte nya elever på skolan hamnar i rökträsket, säger Jennifer Hultberg.

Vid användning av bilden var vänlig skriv fotografens namn: Mattias Hansson/HGbild
Till vänster Jennifer Hultberg, till höger Rebecca Briving.

För mer information kontakta:
Rebecca Briving, elev Nynäshamns gymnasium, 073-070 96 39 rebecca_briving@hotmail.com
Jennifer Hultberg, elev Nynäshamn gymnasium 073-632 07 24 skrattbarn@hotmail.com
Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.