§ 127 Svar på motion om ekologiska livsmedel i Nynäshamns kommun

Bodil Toll (M) och Marcus Svinhufvud (M) har inkommit med en motion som föreslår att andelen ekologiska och närproducerade livsmedel inom kommunal verksamhet ökar och att det ges ett tydligt politiskt uppdrag för att uppnå det.

Motionärerna anser att om kommunen är ett gott föredöme när det gäller att använda ekologiska livmedel leder det ofta till att kommuninvånarna också ökar sin konsumtion.

Motionärerna yrkar att:

Nynäshamns kommun sätter upp mål om 25 procent ekologisk mat inom offentlig verksamhet 2016, med en fortsatt ökning till 30 procent 2017 och 35 procent 2018.

1. bananer, vindruvor, russin
  2. mjölk, filmjölk,
  3. ägg,
  4. potatis, morötter,
  5. ris
  6. samt att kakao, choklad, te och kaffe ska vara etiskt märkta och/eller ekologiska.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att:

Bifalla motionens yrkanden att inköp av följande livsmedel ska vara ekologiska till 100 procent: bananer, vindruvor, russin och ägg samt att kakao, choklad, te och kaffe ska vara etiskt märkta och/eller ekologiska (yrkanden 2, 4 och 7 i motionen).

I kommande Mål och Budget för år 2017-2020 sätta upp högre procentuella mål om andel ekologisk mat inom kommunens organisation än nuvarande mål om 25 procent år 2019.

Motionen anses besvarad avseende yrkande 1 att Nynäshamns kommun sätter upp mål enligt motionen om 25 procent ekologisk mat inom offentlig verksamhet 2016, med en fortsatt ökning till 30 procent 2017 och 35 procent 2018.

Motionen avslås när det gäller yrkande 3, 5 och 6 - Nynäshamns kommun ställer krav, i upphandlingar och direktinköp, att inköp av följande livsmedel till 100 procent ska vara ekologiska: mjölk, filmjölk, potatis, morötter och ris.

Kommunfullmäktiges beslut

Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag.

Dagordning

Vill du läsa ärendet i sin helhet gå till webbsidan Dagordning kommunfullmäktige 2013 med tillhörande tjänsteskrivelser.

Sidan granskad 2016-09-26
Sidansvarig: Malin Söderlund