§ 30 Svar på motion om att avskaffa den vegetariska dagen

I en motion från Jakob Gegerfelt (M) föreslås att den vegetariska dagen avskaffas helt och att ett varierat utbud av mat erbjuds i samtliga skolor i kommunen.

Kommunstyrelseförvaltningen instämmer i barn- och utbildningsnämndens yttrande. Barn- och utbildningsnämnden anger att syftet med införandet av den vegetariska dagen är att eleverna ska få matvanor som är bra både för hälsa och för miljö. Kommunstyrelseförvaltningen anser att den vegetariska dagen i skolan bör behållas av de skäl som barn- och utbildningsnämnden anger och föreslår att motionen avslås.

I yttrandet anges att anledningarna till att det infördes en vegetarisk dag i veckan är att elevema ska få kunskap om matvanor som är bra både for hälsa och miljö. Genom den vegetariska dagen får eleverna vänja sig vid nya smaker och maträtter som innehåller mera grönsaker och baljväxter, samt att det möjliggör att öka andelen ekologiska livsmedel i skolmaten. Kostenheten har under många år arbetat med att tillaga klimatsmart mat och under lång tid arbetat om recept och ersätter en del av köttet i maträtterna med vegetariska ingredienser.

I Sverige äter en person runt 50 kilo kött på ett år och sedan 1990-talet har vår konsumtion ökat med 40 procent enligt Jordbruksverket. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi av hälsoskäl inte äta mer än 500 gram kött i veckan per person, vilket motsvarar ungefär fyra måltider med kött i veckan.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:

Att avslå motionen. ta att avslå motionen.

Kommunfullmäktiges beslut

Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag.

Dagordning

Vill du läsa ärendet i sin helhet gå till webbsidan Dagordning kommunfullmäktige 2013 med tillhörande tjänsteskrivelser.

Sidan granskad 2016-04-18
Sidansvarig: Malin Söderlund