Frågor och svar från Lena Dafgård (SN)

Här kan du se tidigare frågor som inkommit till Lena Dafgård och som hon har besvarat.

2016-12-16

Fråga

Varför heter det Nynäshamn?
PL

Hej, PL!

Tack för Din fråga.

Den var inte så lätt för mig att svara på, eftersom jag flyttade till kommunen först 1991, för 25 år sedan. Jag har därför tagit hjälp av Acke Rising, min partikollega i Sorundanet Nynäshamns kommunparti för att besvara Din fråga.

Acke är uppvuxen i Nynäshamn och är mycket engagerad i Sorunda Hembygdsförening samt har stort intresse för kultur och historia. Acke berättar att Nynäshamn stad har fått sitt namn efter ortens dominerande gods/herrgård Nynäs. Stadens historia och uppbyggnad är ju inte mer än dryga 100 år gammal. Det var Nynäs Gods pengar (släkten Nobel) som satte igång utvecklingen. Först som kurort och sedermera som hamn för Gotlandstrafiken. Förutom hamnen så blev Nynäshamn något av en bruksort när Telegrafverkets verkstäder flyttade hit från Stockholm och när Nynäs Petroleum byggde sitt raffinaderi här.

Kommunen Nynäshamn i nuvarande gestalt består av fyra gamla kommuner/socknar: Sorunda, Ösmo, Torö och Nynäshamn(som bröt sig ut från Ösmo kommun). De övriga delarna av kommunen har mycket gamla anor med ett särskilt i Sorunda mycket levande kulturarv.

Hoppas att det var svar på din fråga.

2014-09-27

Fråga

Du kommer väl att närvara vid samrådet med SAKAB i Stora vika den 9 oktober klockan 18.30 Stora Vika vandrarhem Marstaplan 3 ?

Havsörnen

Tack för din fråga!

Jag är fritidspolitiker, vilket innebär att jag har en heltidsanställning utanför politiken. Jag har tyvärr inte möjlighet att vara med på samrådsmötet, eftersom jag kommer att vara på tjänsteresa till Umeå då i mitt "vanliga" arbete, vilket har varit bestämt sedan i mars. Sorundanet Nynäshamns kommunparti kommer i stället att representeras av Hans-Ove Krafft, som också är mycket engagerad i en positiv, varsam utveckling för Stora Vika.

2014-07-11

Hej!
Vad gäller för Revuddens badplats? Är den allmän eller privat? Oberoende det ena eller det andra, vem ansvarar för skötsel, underhåll och säkerhet?

/N

Tack för din fråga!

Frågan är viktig och det är nog inte så lätt att veta vad som gäller. Hela området Revudden köptes av en privatperson i april 2009 och frågan är ju vilka möjligheter att besöka stranden som allemansrätten i så fall skulle ge.

Det dåvarande kommunalrådet Ilija Batljan (S) lovade då 2009 att friluftsområdet skulle vara öppet för allmänheten även i fortsättningen (http://www.dn.se/sthlm/revudden-forblir-oppen-for-allmanheten/länk till annan webbplats). Hur det har gått med den saken, känner jag inte till. Det senaste jag hörde i frågan var att kommunen hade haft synpunkter på att ägarna till Revudden hade satt upp en skylt med "Privat området" och att kommunen ville ha svar från ägarna om detta senast den 21 juli 2011 (datumet förlängdes med några veckor) (http://nynashamnsposten.se/nyheter/sorunda/1.1297459-inget-svar-om-revuddenlänk till annan webbplats).

Jag känner inte till vad kommunen fick för svar. Eftersom området är privatägt nu, skulle jag tro att det är ägarna som har ansvar för skötsel, underhåll och säkerhet, om man inte har träffat något avtal med till exempel kommunen, men det borde tjänstemännen på kommunen veta i så fall.

Jag föreslår att du vänder dig till Kultur- och fritidsförvaltningen, som har hand om kommunens badplatser, tel. 08-520-680 00 eller till Nynäshamns Turistbyrå för att få svar på din fråga. Turistbyrån har telefon: 08-530 737 00 och e-post: info@nynashamn.se

Jag hoppas att du får svar på din fråga och önskar dig en solig och fin sommar med många bad!

2014-04-09

Fråga

Kommer ni verkligen att tillåta Norviks tusentals lastbilar på väg 225?
/Nynäshamnare 1957-

Svar

För det första, låt oss slå fast att vi har föreslagit en utredning av kommundelning. Många frågor hoppas vi blir besvarade i utredningen. Vi vill dock försöka besvara frågan så gott vi kan utifrån vad vi vet idag.

Vi uppfattar frågan som om en eventuell framtida kommun som består av till exempel Sorunda och Ösmo verkligen kommer att tillåta Norviks tusentals lastbilar på väg 225?

Väg 225 är en statlig väg och en kommun har liten eller ingen möjlighet att påverka trafikmängden. Det en kommun kan göra är att samverka med Trafikverket för att öka trafiksäkerheten. En sådan samverkan kan leda till rondeller i Ösmo (utfarten Maria Barkmans väg), Porthus (T-korsningen med Lisövägen) och i Spångbro (T-korsningen Kyrkgatan). Vi tror också på samverkan med Trafikverket när det gäller gång- och cykelvägar längs väg 225. Allt detta för att sänka hastigheten på väg 225 och för att höja trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna. Nynäshamns kommun har framgångsrikt samverkat med Trafikverket när det gäller rondeller i tätorten Nynäshamn. Att man struntat i möjligheten till samverkan när det gäller väg 225 visar tydligt på att inget händer utan samverkan.

När det gäller Norviks hamn så måste vi tyvärr göra en del besvikna; vi tror inte att Norviks hamn kommer att byggas ut i den omfattning som planeras. Vi tror inte att det finns något marknadsbehov av Norvik de närmaste 20 åren. Vår bedömning är att Norviksprojektet är 30 år försent och minst 20 år för tidigt. Nu finns det inte möjlighet att redogöra för detaljerna i vår bedömning men den överensstämmer i huvudsak med det som redovisas i en artikeln som funnits på http://intelligentlogistik.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Partiledare

2014-04-09

Fråga

Vilka frågor kan man ställa till Dig då? Det framgår ju inte.
/CL

Hej!

Den här frågan signalerar att informationen på hemsidan inte är tydlig, så det är nog ingen fråga som jag ska svara på.

Lena

Sidan granskad 2017-06-30
Sidansvarig: Annie Skytt

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.