Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Mycket historia i Sorunda Kyrka

Vi tog bussen från Nynäshamn till Sorunda på förmiddagen för att besöka den kyrka som vi båda har åkt förbi så många gånger, och som en av oss till och med är döpt i. Den vackra, vita kyrkan som vi under en lång tid velat gå in i. På pastorsexpeditionen i närheten mötte vi Christina Lundh som är kyrkvaktmästare och tillsammans gick vi ner till kyrkan. Hon öppnade upp en stor träport och direkt när vi klev in slogs vi av en trevlig känsla. Med det mäktiga ekot som kyrkväggarna skapade fick vi svar på de frågor vi ställde om kyrkan idag och dess historia.

Vit kyrkovägg med en stor träport

Kyrkans träport som vi klev in genom. Foto: Ellinor Lagerberg

En vit kyrka

Sorunda kyrka sedd från vägen. Foto: Ellinor Lagerberg.

I kyrkan finns målningar, olika gravkor och tillbyggnader, en predikstol, en dopfunt och mycket mer, alla från olika tidsepoker. Något som gör kyrkan lite unik är att predikstolen sitter på motsatta sidan av kyrkan än vad den vanligtvis brukar göra. Det beror på att det år 1738 skedde ett åsknedslag och att valvet rasade ner. Svårigheten att reparera skadan gjorde att de flyttade predikstolen till andra sidan av altaret. Det finns även en historia bakom dopfunten som står framme i kyrkan. Den är ursprungligen från 1200-talet men när både underdelen och överdelen av den rövades bort och man endast återfann överdelen, gjorde man en ny underdel år 1929. Senare hittade man också underdelen, som nu ligger i ett förråd i kyrkans bakre del.

På kyrkans väggar hänger många olika begravningsvapen som tillhört olika släkten. En inventering har gjorts av Sorunda hembygdsförening och det är spännande att titta på dem, se alla fina detaljer och få veta vilket vapen som har tillhört vilken släkt. Målningarna som finns i taket och på väggarna är fängslande och väldigt vackra. De som är målade i koret där jungfru Maria står föreställer påskens alla händelser, som Jesus korsfästelse och uppståndelse. De är ursprungligen från 1549 och signerade av en Urian Olofsson. Under en tid var alla målningar överkalkade, men under kyrkans stora renovering mellan 1898 och 1901 tog man fram dem igen. Christina visade oss bilder på hur kyrkan såg ut förr ur en bok hon hade med sig och vi fick jämföra den då med hur den ser ut idag, vilket var otroligt intressant och mycket har förändrats. Hon berättade också hur man förut tvättade bort soten från stearinljusen från väggarna, vilket vi fann fascinerande. Man använde franskt bröd som man gnuggade mot väggen, och idag tvättar man väggarna med deg.

Bild på kyrkans talarstol som är dekorerad med bilder på jesus. I bakgrunden är ett valv med jungfru Maria, målningar på väggarna och kyrkfönster.

Predikstolen med fina detaljer. Koret med jungfru Maria i bakgrunden och begravningsvapen från olika släkten. Foto: Ellinor Lagerberg.

Kyrkans altare där dopfunten står och ett bord med ett glaskors. Över bordet hänger en guldig tavla och kyrkfönstren släpper in ljus.

Kyrkans altare där dopfunten står. Foto: Ellinor Lagerberg.

Vid gudstjänster och olika förrättningar är kyrkan idag en aktningsvärd plats för många sorundabor. Om året sker ungefär 60 dop, 35 begravningar, en konfirmation med 30 konfirmander och kyrkan är en plats där många väljer att ha sin vigsel. På morgonmässor, middagsböner och söndagarnas gudstjänster kommer ofta runt 15 personer. Men kyrkan är även en plats där det hålls konserter, och en plats dit du kan gå för att endast få lite lugn och ro. Om du vill se vackra, gamla målningar och bara uppskatta det fina i detaljer samtidigt som du känner en gemenskap eller fridfullhet, så tycker vi verkligen att du ska ge den här hänförande kyrkan ett besök.

Bakre delen av kyrkan med målningar i taket och hängande ljuskronor, bänkar att sitta på och begravningsvapen som hänger på väggen till höger

Kyrkans bakre del med tända ljuskronor och bänkar att sitta på under gudstjänster. Foto: Ellinor Lagerberg.

För öppettider och kontaktuppgifter, gå in på www.sorundakyrka.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster