Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Sorunda hembygdsförening vill lära ut om sin bygd

Sorunda hembygdsförening har funnits sedan år 1945 och har som syfte att bevara och dokumentera de ting och särdrag som kännetecknar deras socken. De håller till i den gamla fattigstugan där det förr bodde mellan sju och femton personer och en kommandora. Idag är stugan säkerligen mer trevlig än vad man kan tänka sig att den var då. Det sitter tavlor och gamla hantverk på väggarna, om än lite så finns det elektricitet. Fattigbössan som förut satt utanför stugan sitter nu inomhus och används för att ta emot frivilliga bidrag åt hembygdsföreningen. Med det saknas fortfarande utrymme för att föreningen ska kunna utveckla sin verksamhet och det vill de göra någonting åt.

Ett rött trähus i gammaldagsstil med träd bakom

Smedstugan vid Sorunda Hembygdsgård. Foto: Ellinor Lagerberg.

Vi blev varmt mottagna av tre trevliga själar från föreningen när vi kom till hembygdsgården. De bjöd på kaffe och sorundatårta, vilket vi tyckte var väldigt roligt och spännande eftersom sorundatårtan är så unik och svår att få tag på. Vi fick höra berättelser om bygden och byarna, hur stora delar förut var täckta av vatten, och vi fick titta igenom deras tidning Sorundabygd, böcker och broschyrer som de gjort. De är verkligen stolta över Sorunda och vill bevara objekt och minnen från de som bott och verkat där tidigare.

För att kunna visa upp de föremål som finns bevarade från socknens historia, uppmärksamma kända personligheter med koppling till Sorunda genom utställningar och lära unga om tidigare generationer och hur de levde genom kurser, planerar man att bygga en lada. Ladan ska vara en samlingsplats för föreningen och det nya utrymmet ska göra det möjligt för 20-30 personer att delta i varje kurs per gång. Det ska hållas kurser för äldre i hur man använder datorer och de nya telefonerna, släktforskningskurser, folkdanskurser och mycket mer. Det ska också anordnas temadagar för yngre där de bland annat får lära sig hur man kärnade smör förr i tiden. Den möjligheten finns inte i dagens nuvarande lokal på grund av att den inte är tillräckligt stor och endast går att nyttja under de varma månaderna till följd av dålig isolering. Det finns dock ett stort intresse både bland äldre och yngre att lära sig mer om Sorundas historia och kultur och redan idag dyker många människor upp hos hembygdsföreningens temadagar, midsommarfirande, hembygdskvällar, marknader och utflyktsaktiviteter.

En midsommarstång med färgglada band och handgjorda trähatverk som dekorationer

Midsommarstång som står kvar efter midsommar med handgjorda dekorationer. Foto: Ellinor Lagerberg.

Ett rött trähus med vita fönsterkarmar och träd runt omkring.

Västerbystugan på hembygdsgården. Foto: Ellinor Lagerberg

Enligt de nuvarande ritningarna ska ladan vara 22 meter lång och 7,5 meter bred. De vet var ladan ska stå och hur de vill bygga den men för att kunna komma igång har föreningen sökt Leader-pengar. Tanken är att ladan, förutom att öka kunskapen om socknen, ska skapa en gemenskap mellan de olika byarna, locka fler besökare, få fler att vilja bosätta sig och stanna i Sorunda och skapa fler aktiviteter i bygden. Vi tycker att det här låter otroligt intressant och att projektet är viktigt för att det bevarar historia. Det var väldigt lärorikt för oss att få besöka hembygdsföreningen och vi är säkra på att det ladan kommer ha att erbjuda också kommer vara lärorikt på många olika sätt för de som bor i Sorunda.

Gammaldags stuga med träfärgade väckar, brunt bort och bruna stolar. På bordet finns tårta och kaffekoppar.

Inne i den gamla fattigstugan med fika på bordet. Foto: Ellinor Lagerberg

Träfärgade väggar med gamla jordbruksredskap och konstverk upphängda.

Gamla redskap och konstverk hänger inne i gamla fattigstugan. Foto: Ellinor Lagerberg