Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

En hästdröm på Herrhamra Gård

Ute på vackra Torö i Nynäshamn ligger Herrhamra Gård där det bedrivs hästverksamhet anpassad för alla åldrar och erfarenheter. Hit är det perfekt att komma för en aktivitetsdag uppe på hästryggen vare sig du är ensam eller i grupp. Passa på att njuta av den omgivande naturen samtidigt som du lär känna ett av de snällaste djuren på planeten.

En vit ladugård med en bil och hästtransport framför

Herrhamra stall. Foto: Ellinor Lagerberg

När vi gick av bussen som vi tagit ut mot Torö från Nynäshamns station gick vi tvärs över vägen och in på en lång grusgång som vi följde upp mot stallet. På höger sida om oss stod hästar och betade på en stor äng. En häst rullade sig i gräset, glad över att vara utomhus i solen. På vår andra sida pågick en ridlektion som Sara, en av de som jobbar på gården, höll i.
Den stora ladugårdsbyggnaden som vi möttes av i slutet av gången upprättades år 1919 och har en alldeles unik prägel som vi fann väldigt beundransvärd. Vi träffade på en annan av verksamhetens anställda vid namn Angelica och medan hon förberedde nästa ridgrupp som skulle gå ner och ha lektion fick vi tillstånd att se oss omkring. Det var ett fint och välstädat stall med plats för många hästar. De flesta boxarna var tomma eftersom hästarna var ute men i några boxar stod lugna hästar som vilade och knappt reagerade på att vi var där.

Tomma hästboxar inne i stallet

Tomma boxar inne i stallet. Foto: Ellinor Lagerberg

Förutom Sara och Angelica, drivs verksamheten även av Frida. Det var hon som startade upp den som inackorderings stall tillsammans med sin bror år 2005. Fyra år senare började de med turridningar och sedan dess har det byggts på med läger, kurser och lektioner. För den som har en personlig häst erbjuder de dessutom in- och tillridning, uppställning och lösdrift. De driver verksamheten baserat på sina egna erfarenheter och passioner för hästar och delar därför gärna med sig om sina kunskaper till barnen i ridskolegrupperna och andra.

Häst i en hage med grönt gräs bakom ett träd

En av Herrhamras hästar i hagen. Foto: Ellinor Lagerberg

När vi pratade med Angelica berättade hon att det viktigaste för dem är de som kommer och rider ska ha roligt samtidigt som de lär sig rida säkert och vara en bra ledare för hästen. Det såg vi stämde på barnen som hade ridlektion när vi gick förbi och såg deras leenden.

Barn som rider på hästar i en ridbana utomhus

Ridlektion pågår i ridbanan utomhus. Foto: Ellinor Lagerberg

Det som gör Herrhamra Gård till en så fantastisk verksamhet är att de kan erbjuda en rolig stund med hästen vare sig du är en van eller ovan ryttare, ensam eller i grupp och oavsett din ålder eller storlek. De skräddarsyr turer efter önskemål och väljer ut vilken häst som passar just dig. För de yngre kan de till och med erbjuda barnridning där ditt barn får göra i ordning hästen och skapa en relation med den innan det får sitta på hästryggen i 30 minuter. De anpassar även ridlektioner efter önskemål och du kan ta en, ung som vuxen. Så vill du hitta på något roligt tillsammans med en vän eller bara spendera lite tid med en fin häst ensam, är Herrhamra gård verkligen ett bra förslag från vår sida!

Dubbelsidig allé med grusväg emellan som leder upp till stallet

Grusgången upp till stallet. Foto: Ellinor Lagerberg

Vill du läsa mer och se priser kan du gå in på Herrhamra Gårds hemsida: https://www.herrhamragard.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster