Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

TURFquick är framtidens gräsmatta

I Stora Vika finns ett nyligen uppstartat företag med en fantastisk idé och höga ambitioner som vi fick chansen att besöka. Deras främsta produkt är ett smart och miljövänligt alternativ till en rullgräsmatta. Företaget producerar och säljer gräsmattor gjorda av cellulosa som innehåller frön och gödsel. Deras lätta vikt gör dem enkla att rulla ut och du behöver endast vattna dem för att gräset ska växa. Dessutom går det fort!

Låda med gräs i

Visningsexemplar av gräsmatta. Foto: Ellinor Lagerberg

Vi pratade med Håkan Isak Yilmaz som har haft många olika roller inom bygg- och produktionsbranschen. I hans karriär har han bland annat arbetat som ingenjör, haft byggföretag och jobbat med värmepumpar. Idén till företaget TURFquick kom efter att han själv försökt lägga en gräsmatta men misslyckats. Han startade upp det genom att köpa en fastighet från kommunen och sedan omvandlade han gamla maskiner till den maskin som idag producerar 8000 till 10000 kvadratmeter cellulosamatta per dag, vilket vi finner väldigt fascinerande.

När vi var där berättade Håkan om hur mycket jobb han lagt ner på att starta sitt unika företag med målvetenhet i rösten. Det har tagit tid att utforma en webbsida, hitta försäljare, utveckla maskinen och hitta bra material till produkterna. I juni förra året kom tillverkningen igång och i september började massproduktionen. Fast företaget är så nystartat har det sålts 85 000 kvadratmeter av mattorna i Tyskland, Danmark och Stockholm. Både Håkan som är VD och hans vän tror verkligen på sin idé och har satsat allt, vilket märktes när de visade oss runt och berättade hur allt fungerade. Företaget har stor potential och deras mål är att nästa sommar sälja sina produkter i hela Sverige.

En pojke, två kvinnor och en man står uppradade framför rött hus med skylt och visningsexemplar av gräsmattor

Sommarjobbare Mio Björklund, landsbygdsutvecklare Cristina Rudberg, näringslivsutvecklare Linnea Gustavsson och VD för TURFquick Håkan Isak Yilmaz framför företagets byggnad och visningsexemplar av gräsmattor: Foto: Ellinor Lagerberg

Håkans företag har inte bara utvecklat en smart produkt som är hållbar och praktisk utan även en miljövänlig produkt som växer på ett naturligt underlag. De använder sig inte av kemikalier, de återanvänder allt material och har inget restavfall. Vi blev mäktigt imponerade av deras miljötänk och anser att det ger dem en enorm fördel som ett av framtidens företag! Mattorna skapas av små trådar av viskosfibrer som knyts samman med varandra med frön och gödsel emellan. Det här gör att fåglar inte äter upp fröna, att fröna håller sig på rätt plats och att gräset inte växer ojämnt. Till skillnad från en rullgräsmatta som är dyr och tung, behöver man heller inte rulla ut den på samma dag. Du behöver inte göra annat än att vattna den och vid över 15 grader förmultnar cellulosaduken när gräset växer. Du kan dessutom spara duken som blir över i ett förråd, så om gräsmattan av någon anledning skulle skadas kan du klippa ut en ny bit och reparera den, vilket är supersmart!

Ett rum med ett bord, visningsexemplar av gräsmattor och en skylt med företagets logga

Visningsexemplar inne på företagets kontor. Foto: Ellinor Lagerberg

Att få se hur en idé hos en person blir verklighet tyckte vi var otroligt häftigt och det faktum att han designat och omvandlat maskinerna som tillverkar mattan själv var intressant och inspirerande. Det fanns inte en sekund under vårt besök där vi inte imponerades av företagets arbetsmoral och deras smarta produkt. Att få uppleva hur mycket de tror på sin idé gjorde att vi själva blev uppmanade till att jobba hårt i framtiden.

Om du är intresserad av att beställa en gräsmatta eller läsa mer kan man gå in på företagets hemsida www.turfquick.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster