Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Terapihundar och fikabröd

Begreppet ”terapihund” är obekant för många svenskar. Man kanske har hört talas om det men kan inte riktigt säga vad det innebär. Anette Olkerud äger och driver ett företag som jobbar just med hundterapi. Verksamheten heter Luddhund AB och håller till i Sorunda.

Fyra hundar som ligger på gräset utanför gult hus

Terapihundarna utanför Västerby Bygdegård. Foto: Theodor Colbing

När vi kom till charmiga Västerby Bygdegård möttes vi av en trevlig och mysig miljö. Anette hälsade oss glatt välkomna. Med sig hade hon sina två hundar, Ludde och Malte och i deras sällskap, en väninna och hennes hundar. Väninnan och hennes hund Loke utbildar sig hos Hundoasen i Nynäshamn där Anette är lärare. Under mötet tog vi en fika i Bygdegårdens trivsamma café. I Anettes knä satt Malte och till vår förundring lät han bli att försöka ta ett ”smakprov” av hennes morotskaka.

- Vetenskapliga undersökningar visar att hunden med sin blotta närvaro sänker pulsen hos människor och vid beröring frigörs oxytocin hos såväl hund som människa. Oxytocin skapar lugn och en känsla av välbefinnande, berättar Anette.

Vi insåg hur bra detta stämde när vi satt och fikade med hundarna. Deras lugn gav oss en känsla av trygghet och välbehag. En av många anledningar till att hundterapi är så speciellt är att vid utbildning så utbildas inte bara hunden, utan även ägaren. Alla hundar har förutsättningar för att bli en terapihund, hunden måste dock genomgå ett antal tester för att bli utbildad.

Glad kvinna med hund i knät

Anette och Malte. Foto: Theodor Colbing

Kvinna ger hund en puss på nosen

Anette ger Malte en puss. Foto: Ellinor Lagerberg.

Kvinna går uppför en trappa med två hundar

Anette går uppför en trappa med Ludde och Malte. Foto: Theodor Colbing

- Behov finns men modet behöver bli större, säger Anette. Man förstår inte alltid hur stor skillnad en hund kan göra för en människa. Den som saknar mening och glädje i sitt liv kan finna lycka med hjälp av hunden. En hund skvallrar inte, dömer inte och skrattar inte åt dig. Den är ju trots allt människans bästa vän.

För mer information, besök luddhund.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Två kvinnor och fyra hundar som sitter på en trappa

Anette, hennes väninna och deras hundar. Foto: Ellinor Lagerberg.

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se