Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Kalkbrott och fjärilar

Fjärilsstigen i Stora Vika är ett av Nynäshamns absolut bästa smultronställen. Spåret sträcker sig runt Stora Vikas kalkbrott, som förövrigt är helt makalöst. Kombinationen mellan stigen och vattnet är helt oslagbar. För naturälskaren är den här platsen det perfekta utflyktsmålet.

Orange-svart fjäril med vatten och skog i bakgrunden

Videfuks fjäril med kalkbrottet i bakgrunden. Foto: Theodor Colbing

En stig med träd

Fjärilsslingan. Foto: Theodor Colbing

Ta med matsäcken och familjen eller någon du tycker om och åk till fjärilsstigen. Känn doften och beundra de vackra blommor som finns längs den kalkrika slingan. Passa på att sätta dig ner och äta din mat vid den glänsande sjön som du har utsikt över. Du kommer att älska det. På de skyltar som är placerade längs den 3 kilometer långa naturstigen finns det speciella ”fjärilsuppdrag” som bara väntar på att bli utförda.

Den kalkrika marken tillsammans med den nästintill perfekta solinstrålningen bidrar till en ovanligt rik växtvärld – vilket såklart lockar många olika sorters fjärilar. Vi hann säkert se ett tiotal olika fjärilssorter under den korta tid vi var där. Under lunchen fick vi sällskap av en Videfuks fjäril som ville posera prydligt för kameran.

Orange-svart fjäril som sitter på en blomma med vatten och skog i bakgrunden

Närbild på Videfuks fjärilen. Foto: Theodor Colbing

Två blåa trollsländor

Trollsländor i blått. Foto: Ellinor Lagerberg

Det var verkligen en upplevelse att se kalkbrottet. Omgivningen får det att kännas som att man är utomlands. Man förväntar sig verkligen inte att hitta en så fin plats mitt på landsbygden.

En vik med skog och kalk

En vik i kalkbrottet. Foto: Ellinor Lagerberg