Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Landsort - Sveriges äldsta fyr

Längst ut på Öjas södra udde står Sveriges äldsta fyr, Landsort. Den är välkänd och en viktig symbol för vår nation såväl som staden Nynäshamn. Från utkiksplatån, längst upp i fyren, njuter du inte bara av Öjas vackra natur. Du kan även se platser som Torö Stenstrand och vattentornet i Nynäshamn. Dessutom har du Östersjöns fria horisont glittrandes framför dina ögon.

Kolhamnen där man fraktade kol som bränsle till fyren

Kolhamnen där man fraktade kol till fyren förr i tiden. Foto: Ellinor Lagerberg

Då sjötrafiken blomstrade i mitten på 1600-talet ville man självklart ta betalt av de passerande fartygen. Den södra uddens strategiska plats var ett perfekt läge för en tullstation då man har en fantastisk utsikt över Stockholms södra skärgård. Tidigare på platsen fanns där en båk av trä, när den brann ner blev den ersatt av den ståtliga stenfyr vi ser idag.

Åke Svedtilja lät oss följa med på hans guidning om Landsort. Tillsammans med ett sällskap från Sveriges radio lyssnade vi noggrant på Åkes berättande om fyrens alla hemligheter. När vi gick igenom porten möttes vi av en oväntat hemtrevlig och mysig känsla. Därefter tog vi oss upp för fyrens spiraltrappa och bländades av den ofattbara utsikten. Alla tittade på varandra med häpnad. Fotografier togs hit och dit och stämningen var på topp.

Efter att ha hört så mycket om Landsorts fyr var det en riktig upplevelse att besöka den för första gången. Men även om man varit där ett antal gånger så tröttnar man inte. Fyren har sin unika prägel. Både utseendet och känslan gör att man inte kan hålla sig undan.

Två killar blickar ut över den öppna horisonten längst upp på fyren

Utsikt från toppen av fyren. Foto: Theodor Colbing

Fyren står högt och ståtligt med hotellet och hela Öja i bakgrunden

Fyren med Öja i bakgrunden. Foto: Theodor Colbing