2018-01-18

Jobba som röstmottagare i valet

Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting. Nu söker kommunen personer som är intresserade av att jobba som röstmottagare.

I Nynäshamns kommun kommer det finnas 18 vallokaler och det behövs sex röstmottagare, en ordförande och en vice ordförande, alltså åtta personer till varje vallokal. Totalt handlar det om cirka 180 röstmottagare.

Tidigare röstmottagare uppmanar fler att ställa upp

Att arbeta som röstmottagare är en viktig och stimulerande uppgift, det vittnar bland andra Christina Selander Ekström, Julia Österberg och Kristoffer Arvidsson om, som alla jobbade som röstmottagare vid förra valet.

- Det var en rolig dag, och om man gillar att träffa människor tycker jag absolut att man ska vara med. Är du student så passar det perfekt att hoppa in och jobba en dag, det är dessutom väldigt givande om du är politiskt intresserad, säger Julia Österberg.

- Att hjälpa och lotsa förstagångsväljarna och nysvenskarna, där känner man verkligen att man behövs. För mig är det också roligt att möta gamla elever som kommer och röstar, jag har tidigare jobbat som rektor och gymnasiechef, säger Christina Selander Ekström.

Läs intervjuerna med Christina, Julia och Kristoffer här.

En blandning i ålder, kön och bakgrund

Som röstmottagare måste man ha fyllt 18 år,  men kommunen strävar efter en blandning i ålder, kön och bakgrund. Man söker personer som har ett hjälpsamt och vänligt sätt, är serviceinriktade och noggranna. Den viktigaste uppgiften är att medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Röstmottagarnas arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

• Dagen före valdagen delta vid iordningställandet av vallokalen
  • Upprätthålla god ordning i vallokalen
  • Ta emot röster och pricka av i röstlängden
  • Efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna

Läs mer och anmäl ditt intresselänk till annan webbplats

Text: Emma Ny

Sidan granskad 2018-02-15