2017-12-14

Kommunstyrelsen tog beslut om Segersäng

Kommunstyrelsen beslutade under onsdagen att inte teckna något avtal med regeringen kopplat till en ny stadsdel i Segersäng. Däremot ställer de sig positiva till att fortsätta samtal om en möjlig framtida så kallad avsiktsförklaring, förutsatt att kommunens tre huvudkrav finns med i den dialogen.

Det blir alltså inget formellt avtal mellan staten och Nynäshamns kommun som vi skrev om tidigare i veckan. Regeringens utsedda förhandlare har inte möjlighet att möta upp mot kommunens tre huvudkrav inom ramen för sitt uppdrag vilket gör att kommunen helt enkelt inte har rätt förutsättningar för att kunna skriva på något så kallat intentionsavtal.

- För vår del är det absolut nödvändigt att våra huvudkrav uppfylls för att vi ska kunna åta oss att bygga en ny stadsdel av den storlek som har diskuterats. Nynäshamn kommun är en oslipad diamant och fler vill vara med och putsa på diamanten men för att få vara med behövs en insats. Det handlar om förmånliga statliga lån för att finansiera infrastruktursatsningar, en utbyggnad av Nynäsbanan till dubbelspår och en ny dragning av Segersängsvägen, inklusive en planskild korsning, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S).

Både regeringen och kommunen har dock fortfarande en vilja att samarbeta kring större infrastrukturella satsningar längre fram. Därför ställer sig kommunstyrelsen positivt till möjligheten att kunna ta fram en avsiktsförklaring mellan parterna.

- Vi vill inte helt stänga dörren för ett framtida samarbete med staten utan ger kommunstyrelseförvaltningen uppdraget att, om staten är intresserad, inleda samtal om en eventuell avsiktsförklaring, säger Patrik Isestad.

En avsiktsförklaring kan för regeringens del innebära ett löfte om att ta fram en studie för Nynäsbanan. För kommunens del kan den innebära ett löfte om att ta med de perspektiv och tankar kring hållbarhet som arbetats fram under hösten i det översiktsplaneringsarbete som nu pågår-

- Om staten genom en avsiktsförklaring åtar sig att göra en kapacitets- och kostnadsutredning av Nynäsbanan skulle vi ha bättre förutsättningar att förhandla om våra krav, bland annat på dubbelspår, inför nästa nationella infrastrukturplan som tas 2022, säger Patrik Isestad.

Bostadsbyggandet i kommunen fortsätter

Det uteblivna avtalet med regeringen innebär dock inte att Nynäshamns kommun inte fortsätter att växa. Inom de kommande åren finns planer på 2000 bostäder i Nynäshamns stad och ytterligare 2000 bostäder i Ösmo.

Text: Emma Ny