2017-12-12

Förändringar ska ge snabbare bygglov

Bygglov har länge brottats med långa handläggningstider. Nu införs förändringar som på sikt ska snabba upp tiderna.

Det händer mycket inom byggsektorn i Nynäshamn och bygglov har under en längre tid haft svårt att handlägga ärenden i den takt som är önskvärt. Från den 1 december genomförs ett antal åtgärder som ska ge snabbare handläggningstider.

– Det viktigaste är att vi nu är fullt bemannade efter att ha haft ett antal vakanser. Det ger bygglovhandläggarna förutsättningar att hinna med sitt arbete. Vi kommer dessutom att fortsätta ta in konsulthjälp under en period för att beta av de ärenden som ligger och väntar, säger kommunens kart- och bygglovchef Malchaz Mikadze.

– En annan nyhet är att det går att boka vägledning inför ansökan om bygglov. På så sätt hoppas vi kunna hjälpa till så att ansökningarna blir korrekta från början, fortsätter Malchaz Mikadze.

– Från den 1 december sjösätter vi också ett nytt sätt att arbeta där vi bildar två team med en bygglovkoordinator och tre bygglovhandläggare i vardera. Teamen kommer bland annat att gemensamt gå igenom de ansökningar som kommit in under föregående vecka för att snabbt kunna ge svar till den som ansöker om det behövs kompletteringar. De längre handläggningstiderna för gamla ärenden kommer tyvärr att hänga med ytterligare en tid, men vi är på rätt väg och antal ärenden som väntar minskar stadigt, avslutar Malchaz Mikadze.

Sidan granskad 2017-11-23