2016-12-20

Pris för bästa gestaltning

Nynäshamns kommuns Pris för bästa gestaltning" ska uppmuntra till engagemang i stadsbyggnadsfrågor och främja god arkitektur. Årets pris gick till Nynäshamns skatepark.

Skateparken vann Pris för bästa gestaltning 2016

Markus Wärme från Sub Surfers Nynäshamn och Jesper Skoglund, Nynäshamns kommun tar emot Pris för bästa gestaltning 2016.

Markus Wärme från Sub Surfers Nynäshamn och Jesper Skoglund, Nynäshamns kommun tar emot årets pris för bästa gestaltning.

Allmänheten röstade fram Nynäshamns skatepark som vinnare av årets Pris för bästa gestaltning. Med flest röster och motiveringar som "Urban konst" tog Nynäshamns skatepark hem priset.  Totalt 262 personer röstade i den sista omgången av tävlingen på finalisterna Nynäshamns skatepark, Oscarsgatan 13 och Kvarteret Doppingen.

Några av motiveringarna:

Med en harmonisk blandning av lummig skog i kvällssolen och högt flygande ripp är Nynäshamns skatepark en given vinnare.

Dess former utmanar och kittlar sinnet till oändlighet.

En helt unik arkitektur som kommer att glädja människor i alla åldrar i många generationer framöver.

Urban konst!

Nynäshamns skatepark

En värdig vinnare. Arkitekt: Pillar Design Studios (USA)/ Sthlm Sub Surfers. Byggherre: Nynäshamns kommun. Åkare: Manne Axelsson, Foto: Johan Gustafsson.

På andra plats: Kvarteret Doppingen i Nynäshamn

Kvarteret Doppingen

Flerbostadshus. Arkitekt: Brunnberg och Forshed. Byggherre: Veidekke

Några av allmänhetens motiveringar om kv Doppingen, "Moderna hus med traditionella material och detaljer skapar en härlig skärgårdskänsla!", "Ett mycket lyckat resultat på förtätning, som även kommit allmänheten till godo!"

På tredje plats: Oscarsgatan 13 på Trehörningen i Nynäshamn

Oscarsgatan 13 på Trehörningen i Nynäshamn

Enbostadshus. Arkitekt: GASK arkitektkontor. Byggherre: Privat

Några av allmänhetens motiveringar om Oscarsgatan, ”Djärv arkitektur i samklang med omgivning och naturen”, ”Ett lysande exempel på att det går att bygga modernt, men ändå lyckas smälta in i den känsliga skärgårdsnaturen.”

Så gick nominering, urval och omröstning till

Nomineringen har varit öppen för allmänheten från 27 oktober 2015 till 14 februari 2016. Av dessa utsåg juryn 3 finalister. Allmänheten fick sedan fram till den 7 juni 2016 vara med och rösta fram den slutliga vinnaren.

Resultat

Av totalt 262 röster fick Nynäshamns skatepark 41 %, Kvarteret Doppingen 30% och Oscarsgatan 13, 29% av rösterna.

Juryn

Juryn 2016 bestod av:

• Daniel Adborn (L), kommunalråd och miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande
  • Bodil Toll (M), ledamot i kommunens skönhetsråd
  • Ida Olén, kommunarkitekt
  • Maria Landin, kommunantikvarie
  • Ola Andersson, arkitekt från Andersson Arfwedson arkitekter AB
  • Nils Sylwan, representant för branschorganisationen Sveriges arkitekter
  • Lovisa Cargelius, arkitektstuderande

Om priset "Pris för bästa gestaltning"

Syftet med priset är

att skapa och ta tillvara på engagemanget hos kommuninvånare, byggherrar och fastighetsägare när det gäller stadsbyggnad samt att rikta uppmärksamhet mot god arkitektur och kvaliteter i den byggda gemensamma miljön i hela kommunen”.

Priset kommer att delas ut för första gången under våren 2016 och därefter vartannat år. Priset går till ett byggnadsprojekt inom Nynäshamns kommun och består av en utmärkelse i form av en plakett. Ingen prissumma utgår.

Kriterier för nominering

Byggnadsprojektet ska:

• vara genomfört under 2012, 2013, 2014 eller 2015
  • vara av hög kvalitet och tillföra extra god gestaltning
  • vara tillgängligt för allmänheten, det vill säga vara synligt i eller från platser dit allmänheten har tillträde
  • ligga inom Nynäshamns kommun

Byggnadsprojektet ska även uppfylla krav på:

• God byggnadsvård - varsam ombyggnad, vård eller restaurering av en äldre byggnad, återuppbyggnadsprojekt eller särskilda objekt där stora krav ställts på god anpassning med hänsyn till landskapsbild och stadsbild, eller
  • God arkitektur - ny byggnad eller tillbyggnad som är tilltalande i sig och i sitt sammanhang, eller
  • God livsmiljö - byggnadsverk eller anläggning som bidragit till att utveckla en god livsmiljö, ekologiskt, socialt eller på annat sätt såsom god tillgänglighet.

Dessa krav måste vara uppfyllda, annars kan juryn välja att inte dela ut priset.

Sidan granskad 2016-12-21
Sidansvarig: Lisa Olen