Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2016-12-16

Positivt resultat av kemikaliefri städning

I oktober startade kommunens lokalvård ett pilotprojekt för att testa kemikaliefri städning. Nu har den första uppföljningen gjorts och resultatet är positivt.

Diagram resultat städning

Bakteriemätningar visar att resultatet förbättrats under tiden försöket pågått. Diagrammet visar mätningar i oktober 2016 (blå stapel) och november 2016 (röd stapel).

Under oktober 2016 startade kommunens lokalvård ett pilotprojekt på Midgårds förskola för att undersöka om det går att ersätta allrengöringsmedel med mikrofiberdukar och ultrarent vatten. Projektet är en del i kommunens arbete med att förskolorna ska vara kemikaliesmarta och giftfria. Nu har den första uppföljningen gjorts.

– Det ser positivt ut och bakteriemätningar visar att resultatet förbättras vid varje mätning, men det finns fortfarande delar som vi arbetar på. Vi tror att det handlar om teknik. Om vi till exempel tittar på golvstädningen verkar det som att vi fortfarande använder för mycket vatten, säger Anette Petersson, servicechef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fakta
För att avgöra om resultatet av den nya kemikaliefria städningen tas löpande olika prover.

ATP-mätning. ATP (adenosintrifosfat) är ett ämne som bildas i alla celler. Mätningen påvisar smutsighetsgraden, ju lägre tal, ju renare är det.

Jämförande mätning med odlingsplatta. Här mäter vi aeroba mikroorganismer. Det är en grupp bakterier som kan ge en indikation på renlighet.

Text: Lisa Olén

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-01-27
Sidansvarig: Lisa Olen

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp