2016-05-04

Byggstart i maj för Ösmo centrumlyft

Nu påbörjar etapp 1 i upprustningen av Ösmo centrum. I den första etappen byggs nya busshållplatser, ny infart och en bättre parkering i centrum.

— Vi vill göra Ösmo centrum grönare och skönare. En mötesplats för alla åldrar och årstider. Ösmo centrum är idag hårt trafikerat av bussar och bilar. Genom att flytta busstrafiken och göra den befintliga parkeringsytan mer ändamålsenlig kan centrum bli bilfritt och mer levande, säger Ida Olén, kommunarkitekt på Nynäshamns kommun och projektledare för Ösmo centrumlyft.

Detta händer under etapp 1

Nynäshamns kommun startar arbetet på Nyblevägen där två helt nya busshållplatser byggs, en på vardera sidan av vägen. Därefter byggs en vändslinga för bussarna så att de inte behöver åka in centrum för att vända. I samband med arbetet på Nyblevägen kommer björkarna vid gaveln på simhallen att behöva fällas. Nya träd som ersätter dessa kommer att planteras när arbetet är genomfört.

Parkeringen utanför Priskrossaren och ICA byggs om för att bli mer effektiv. Övriga parkeringsytor i centrum görs om till torg och parkområde i etapp 2.

Etapp 2 och 3

I etapp 2 finns planer på att bygga ett torg framför simhallen och biblioteket. Torget blir en mötesplats med vattenspel som blickfång och en soltrappa med utsikt över torget. En aktivitetsyta med kullar som barnen kan hoppa, leka och klättra på planeras också för.

I etapp 3 byggs Gläntan, en park med lekskulpturer, lekyta med konstgräs och pingisbord. I anslutning till Gläntan anläggs Lunden med lummiga träd och en yta som passar för boulespel.

En allé kommer att löpa genom hela centrum från Nyblevägen till Vanstaskolan.

— Upprustningen av Ösmo centrum är en stor satsning. Arbetet är omfattande och behöver göras stegvis över flera år. Under byggtiden kommer det vara lite rörigt, men vi ska försöka störa så lite som det går. Tids nog kommer förändringarna märkas – ett nytt Ösmo centrum, säger Ida Olén.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2016-05-18