2016-03-08

Nynäshamns kommun utreder olovlig fällning av ekar

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden utreder just nu händelsen då två ekar i centrala Nynäshamn fälldes utan lov. Nynäshamns- bostäder som beställde fällningen hade inte sökt marklov och ekarna var skyddade i detaljplanen.

Enligt detaljplanen som gäller för fastigheten krävs det marklov för att få tillstånd att fälla träd. Nynäshamns kommun har inte tagit emot någon ansökan om marklov för fällning av de aktuella träden.

Enligt plan- och bygglagen är detta en olovlig åtgärd och miljö- och samhällsbyggnadsnämnden måste därför behandla ärendet och besluta om eventuell sanktionsavgift. Ett brev med begäran om förklaring har skickats till Nynäshamnsbostäder som har till den 16 mars på sig att svara.

— Jag vill uppmana alla som funderar på att fälla träd att ta reda på vad som gäller. När ett träd väl är fällt så är det oåterkalleligt. Skyddsvärda träd är levande kulturminnen och ett viktigt inslag i stadsbilden, säger Barbara Brass, stadsträdgårdsmästare på Nynäshamns kommun.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2016-03-14