2016-02-01

Barns teckningar om trafik ställs ut i växthuset

Den 4-26 februari pågår en utställning om barns upplevelser av trafiken i sin närmiljö. Utställningen är en av flera aktiviteter som syftar till att påminna om barns utsatthet i trafiken.

Teckning föreställande trafik, av Stefany 6 år.

Tid och plats för utställningen

Utställningen pågår den 4-26 februari i det gula växthuset på Fredstorget i Nynäshamns centrum.

Nynäshamns kommun är tillsammans med företagare i kommunen med och bidrar till ”Trafikkalendern” som är ett pedagogiskt material för lärare och elever i årskurs F-6 där trafikfrågor integreras i den övriga undervisningen. Samtliga skolor i kommunen får materialet.

En av de aktiviteter som barnen gör är att rita teckningar som illustrerar hur de upplever sin situation i trafiken. Teckningarna skickas sedan till Nynäshamns kommun och de företag som deltar. Syftet är att påminna vuxna om barns utsatthet i trafiken.

– Ju fler vuxna vi kan nå desto bättre, det är de som skapar problem, inte barnen, säger Caroline Wingårdh som arbetar på Trafikkalendern.

Caroline berättar att engagemanget bland elever och lärare i Nynäshamn är stort och att kommunen verkligen sticker ut i det avseendet. Även företagen och Nynäshamns kommun visar stort engagemang. Birgitta Larsson, trafikingenjör på Nynäshamns kommun har tagit initiativet till utställningen.

– Det är viktigt att uppmärksamma barnens situation i trafiken och det här är ett bra sätt att göra det på. Här får barnen själva chansen att ge uttryck för sina upplevelser och tankar. Det är så roligt att se barnens engagemang och kreativitet i de teckningar de skickat till oss. Nu vill vi dela med oss av dessa, säger Birgitta Larsson.

Text: Anna Whitcombe

Barns teckningar om trafik, utställning i växthuset på Fredstorget

Elever från samtliga skolor i kommunen deltar i utställningen.

Sidan granskad 2016-02-04
Sidansvarig: Anna Whitcombe