2015-12-25

Fira säkert nyår

De lokala ordningsföreskrifterna tillåter användning av fyrverkerier från klockan 9 på nyårsafton till klockan 1 på nyårsdagen. Men fira försiktigt. Här följer några råd för att minska olycksrisken.

Varje år orsakar fyrverkeripjäser ett antal bränder och personskador. Det finns några grundläggande råd som du bör följa för att minimera riskerna när du använder fyrverkerier:

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Om den är skadad, lämna tillbaka den där du köpte den.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll säkerhetsavståndet och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig en slocknad stubin igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  • Visa hänsyn. Skjut aldrig mot människor, djur eller byggnader. Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF).

De lokala ordningsföreskrifterna säger alltså att det är förbjudet att använda fyrverkerier utomhus med undantag av bland annat nyårsafton mellan klockan 9 och nyårsdagen klockan 1. Ansökan om tillstånd att använda fyrverkerier vid andra tidpunkter görs hos polismyndigheten.

Sidan granskad 2015-12-25