2015-12-22

Kommunen tar krafttag för friskare medarbetare

Omfattande utbildning av chefer, mer administrativt stöd till chefer, fastställande av maximalt antal medarbetare per chef, upptrappning av det så kallade systematiska arbetsmiljöarbetet samt folkhälsoprojektet ”Jaget, laget och uppdraget”. Det är några av satsningarna som ska leda till långtidsfriska medarbetare och att Nynäshamns kommun uppfattas som en ännu attraktivare arbetsgivare.

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa har ökat de senaste åren i samhället och trenden bland Nynäshamns kommuns medarbetare och kommuninvånare är inget undantag.

Friskt arbetsliv på arbetsplatsen Nynäshamn kommun

Nynäshamns kommun har under många år arbetat med folkhälsoprojekt som vänder sig till invånarna. Nu tar kommunen krafttag som ska leda till ett friskt arbetsliv på arbetsplatsen Nynäshamns kommun.

– Målet är ökat medarbetarengagemang, ännu effektivare organisation, minskad sjukfrånvaro och att kommunen uppfattas som en ännu attraktivare arbetsplats, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Några av satsningarna

Satsningen innebär bland annat att alla kommunens chefer ska genomgå den omfattande utbildningen Program för chef- och ledarutveckling. Det ska fastställas max- och minimitak för antal medarbetare per chef. Det treåriga folkhälsoprojektet ”Jaget, laget och uppdraget” - där målet bland annat är att minska sjukfrånvaron - kör igång efter nyår. Och det systematiska arbetsmiljöarbetet, som går ut på att minska riskerna för att drabbas av ohälsa, trappas upp.

Nöjda medarbetare spiller över på andra

– Om kommunens medarbetare mår bra och trivs på jobbet gör de också ett bättre arbete. Nöjda medarbetare spiller även över på elever, brukare och andra invånare. Om folkhälsoprojektet ”Jaget, laget och uppdraget” visar goda resultat så är även tanken att metoderna ska spridas så sjukfrånvaron minskar på fler arbetsplatser än på Nynäshamns kommun, säger personalchef Annette Måhlstedt.

Foto startsidan: Heidi Ekberg

Sidan granskad 2016-01-12

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.