2015-11-30

Utomhusgym på Estö kan stå klart till jul

Flera kommuninvånare har lämnat in medborgarförslag om ett utomhusgym. Förslaget blir nu verklighet och det nya gymmet på Estö i Nynäshamn kan stå klart redan till jul.

Schaktningsarbeten har påbörjats på platsen och redskapen levereras i början av december.

— Om det milda vädret håller i sig så hinner vi förhoppningsvis ha det klart till jul. I annat fall dröjer det till i vår, säger Tom Lillhannus, GIT-ingenjör på Nynäshamns kommun.

De kommuninvånare som lämnat in förslagen har tillsammans med Friskis & Svettis i Nynäshamn fått vara med och påverka utformningen av gymmet.

tjej som tränar i utomhusgym

Foto: Utform

Utomhusgymmet byggs helt i naturmaterial och all utrustning är gjord av lärkträ som är ett giftfritt alternativ till tryckimpregnerat virke. Lärkträ är dessutom motståndskraftigt mot röta och grånar vackert med tiden. Allt är tänkt att smälta in i miljön under de stora ekarna som finns på platsen.

Ytan där gymmet ska byggas är 418 kvadratmeter och kommer att ha ett sviktande mjukt underlag som släpper igenom vatten så att ytan håller sig torr.

Här strax söder om skejtparken på Estö kommer det nya utomhusgymmet att ligga.

Den här utrustningen kommer gymmet att ha

Gymmet kommer att utrustas med redskap för:

• Situps
  • Knäböj
  • Häckar
  • Trappsteg
  • Balansbom
  • Ryggdrag
  • Armgång
  • Marklyft
  • Dips
  • Stocklyft
  • Upphoppsstubbar
  • Armhävningsstång
  • Bänkpress
  • Rygglyft
  • Stretch

Instruktioner för hur de olika redskapen ska användas kommer att sättas upp på plats. Gymmet kommer att ha belysning så att det även går att träna kvällstid.

Gymmet en av flera aktiviteter på Estö

Utomhusgymmet är en av flera aktiviteter på Estö idrottsplats där det sedan tidigare finns en skatepark, park för kick-bikes, fotbollsplan och lekplats.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2015-12-02