2015-11-27

Klart med evakueringsplatser i Nynäshamn

Nu är det klart att Nynäshamns kommun erbjuder Migrationsverket så kallade evakueringsplatser för flyktingar i kommunen.

Migrationsverkets egna boendeplatser räcker inte till just nu och för att ge alla asylsökande tak över huvudet måste Migrationsverket ta till nya lösningar. Därför ber de landets kommuner om hjälp.

På evakueringsplatserna bor flyktingar under tiden som de registrerar sin asylansökan vilket vanligtvis är några dagar, men som läget är i Sverige just nu kan det handla om ytterligare några dagar.  Därefter erbjuds de asylsökande ett annat boende någonstans i Sverige.

Boende för 119 personer

Nu är det klart att Nynäshamns kommun erbjuder Migrationsverket ett boende med 119 platser. Kommunen har valt lokalen eftersom den uppfyller Migrationsverkets krav för evakueringsplatser. Det är oklart när Migrationsverket kommer att behöva boendet men troligtvis blir det någon gång under vecka 49.

”En extraordinär situation”

– Det här är en extraordinär situation där alla kommuner behöver hjälpa till, därför erbjuder vi Migrationsverket evakueringsplatserna, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Kommunens ansvar

Nynäshamns kommun ansvarar för att ställa i ordning lokalen med sängar och sängkläder samt städning. Kommunen ordnar även med mat och dryck samt tolkar. Boendet kommer att bemannas av personal från Nynäshamns kommun samt av volontärer. Migrationsverket ersätter kommunen för kostnaderna.

Om du vill hjälpa till

Om du vill hjälpa till med evakueringsplatserna kan du kontakta boendets gruppchef Therese Sowilam.: 08-520 739 55.

Mer information

På webbsidan Flyktingar hittar du Frågor och svar om flyktingar, information om evakueringsplatserna samt en sida med information om hur du kan hjälpa till.

Sidan granskad 2015-12-23

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se