2015-11-19

Nej till vindkraftverk på Yxlö

Kommunstyrelsen sa under onsdagen nej till vindkraftverk på Yxlö.

Kommunstyrelsen (KS) skulle under onsdagen ta ställning till ett arrendeavtal med företaget Sveavind som är intresserad av att uppföra upp till nio vindkraftverk på Yxlö utanför Nynäshamn. KS beslutade att säga nej till arrendeavtalet.

Därför säger styrande koalitionen nej

— Vi är positiva till förnybara energikällor men intrånget i miljön blir för stor i förhållande till vad miljövinsten för nio vindkraftverk blir, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

— Det finns andra hållbara energikällor som i nuläget kan passa bättre i Nynäshamn. Vågkraft kanske är något för framtiden, eller solenergi. Nynäshamn är en av Sveriges solsäkraste kommuner så att utveckla solenergi kan vara kostnadseffektivt, säger miljöpartiets gruppledare Catrine Ek (MP).

— Efter att ha diskuterat igenom avtalsförslaget noga och lyssnat på de boendes synpunkter landade vi i slutsatsen att tacka nej till affären. Det finns andra och enklare sätt att värna om miljön och minska klimatpåverkan, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Adborn (FP).

Sidan granskad 2015-11-25