2015-11-12

Samarbete med studenter ska utveckla landsbygden

Nynäshamns kommun har inlett ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Studenter på SLU ska bland annat ta reda på hur landsbygdsbor i kommunen vill att landsbygden ska utvecklas. Åsikterna blir ett viktigt underlag i Landsbygdsutskottets arbete med landsbygdsprogrammet.

Ett 20-tal studenter från SLU ska träffa boende på landsbygden i Nynäshamns kommun månadsskiftet april/maj nästa år. Landsbygdsborna ska då tycka till om hur det ser ut på landsbygden i dag, hur de vill att bygden ska utvecklas och hur de anser att man når dit.

Identifiering av grupper

Innan dess undersöker studenterna vilka olika grupper som finns på landsbygden. De kan handla om bygdegårdsföreningar, företagare, samfälligheter, etcetera. När de är identifierade skickas information om vårens möten till grupperna.

– Det är viktigt att vi tar tillvara på den kunskap som finns samt får reda på landsbygdsbornas önskemål och behov, säger Landsbygdsutskottets ordförande Catrine Ek (MP).

”Glada över samarbetet”

Studenterna går andra året på SLU:s agronomprogram med fokus på landsbygdsutveckling. Samarbetet blir en del av utbildningen som även innehåller en processledarutbildning där de övar på att hålla i möten motsvarande de som ska hållas i Nynäshamns kommun. SLU har tidigare gjort ett liknande arbete på Gotland.

– Vi är glada över samarbetet. Studenterna har utbildning inom området, de har den senaste forskningen och kommunen får en bra belysning av de boendes syn på sin situation, säger Catrine Ek.

Resultatet från mötena redovisas i en rapport som ska vara klar i september 2016. Rapporten blir en av flera delar som ligger till grund för det landsbygdsprogram som Landsbygdsutskottet tar fram under mandatperioden.

Om du vill delta

Om du vill delta i någon av grupperna till våren kan du redan nu gärna anmäla dig till Nynäshamns kommuns projektledare för landsbygdsprogrammet Cristina Escobedo Rudberg via mejladressen: cristina.escobedo-rudberg@nynashamn.se

Sidan granskad 2015-11-19