2015-10-28

Våg ska minska matsvinnet i skolorna

En våg som mäter all mat som slängs i skolmatsalar och kök ska minska matsvinnet i Nynäshamns skolor. Målet är att minska svinnet med 33 procent, från dagens 28 100 portioner som slängs varje år till 18 800 under de närmaste 3 åren.

Våg som mäter matsvinn.

Vågen är en relativt ny uppfinning där all mat som slängs vägs. När eleven skrapar av tallriken väger vågen det som kastas. Därefter visar en animerad figur olika miner beroende på hur mycket som slängs. Allt som kastas registreras så det går enkelt att få en rapport över svinnet.

Vågen flyttas mellan alla skolor

Vågen ska flyttas mellan kommunens alla skolor och för de som lyckas minska matsvinnet står en dessert eller något annat gott på menyn.

– På ett lekfullt sätt vill vi få eleverna att reflektera över matsvinnet och ändra beteendet att lättvindigt slänga mat, säger Christel Bäckström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen på Nynäshamns kommun.

Ekologiska matvaror köps för pengarna

Även skolköken har börjat väga den mat som slängs. Där delas maten in i olika grupper för att svart på vitt kunna se vad som slängs mest och för att veta vad som behöver förändras. För pengarna som blir över när matsvinnet minskar köps ekologiska matvaror.

– Vi måste våga tänka lite nytt för att minska matsvinnet och få ett mer hållbart samhälle. Vi måste alla tänka på miljön och det är viktigt att vi förmedlar det tänket till våra barn, säger Christel Bäckström.

På Svandammsskolan under hösten

Under höstlovet har vågen installerats på Svandammskolan i Nynäshamn där den ska vara fram till jul. Svinnet kommer att redovisas veckovis för elever, lärare och på kommunens webbsida Skolmat och matsedel. Svinnet kommer även att kunna ses i appen ”Skolmaten” där även matsedlarna för alla kommunens förskolor och skolor finns.

Sidan granskad 2015-10-30