2015-10-23

Hjälp ungdomar att inte få tag i alkohol

Höstlovet och halloween är här och ungdomar prövar alkohol eller dricker sig berusade för första gången. Folkhälsomyndigheten menar, efter ny undersökning, om du som förälder känner tonåringen och dennes kompisar och vet vad de gör på fritiden, då är det en faktor som visat sig skjuta upp ungdomars alkoholdebut.

Bild på affisch om att fyra och tio får tag i alkhol via kompisar

Exempel 1 på affisch från Tänk om-kampanjen

Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten, landstinget och kommuner en kampanj som kallas Tänk om. Kampanjen lyfter att en nära och förtroendefull relation mellan föräldrar och tonåringar bidrar till att alkoholdebuten skjuts upp.

I en ny undersökning har folkhälsomyndigheten fått fram att åtta av tio föräldrar upplever att deras tonåringar alltid eller nästan alltid anförtror sig till dem. I Sverige är ungomars alkoholkonsumtion nere på historiskt låga nivåer. Kommande höstlov och halloween är ett tillfälle då många ändå kommer att pröva alkohol eller dricka sig berusade för första gången.

Bild på affisch om att många ungdomar i Stockholm får alkohol från kompisar

Exempel 2 på affisch från Tänk om-kampanjen

Många får alkohol från kompisar

På kampanjens webbplats får du bland annat tips på hur du kan hindra äldre kompisar och äldre syskon att inte langa. Du som är förälder får även tips om hur du hjälper tonåringar att avstå från alkohol. På webbplatsen kan du även testa dina kunskaper om ungdomar och alkohol. http://www.tänkom.nu/länk till annan webbplats

Allt färre tonåringar dricker i länet

I andra färska undersökningar har det visat sig att allt färre föräldrar ger alkohol till sina ungdomar. I Stockholms län är det allt färre tonåringar som dricker alkohol totalt sett.

Bild på affisch om att ungdomar älskar att få ett nej

Exempel 3 på affisch från Tänk om-kampanjen

Nynäshamns kommun vill att den positiva trenden ska fortsätta. Därför arbetar kommunen med en prioriterad folkhälsofråga – att minska bruket av tobak, alkohol och droger bland ungdomar. Det arbetet innebär att begränsa tillgängligheten genom samarbete med polisen och genom tillsyns- och utbildningsinsatser för krögare och butiksägare. Att erbjuda stöd till tonårsföräldrar är en annan viktig insats.

Text: Annie B Skytt

Sidan granskad 2016-04-14