2015-09-23

Astronaut besökte gymnasiet

Nynäshamns gymnasium fick under onsdagen den 23 september rymdbesök av Ulf Merbold från Tyskland. Gymnasiet var en av 40 utvalda skolor i Sverige som fick besök av astronauter.

Astronaut Ulf Merbold

Foto: Linnéa Nilsson

För 28:e året arrangerar Association for Space Explorers (ASE) en årlig astronautkongress för världens alla rymdfarare. Den 20-27 september besöker 100 astronauter från hela världen Sverige, inbjudna av astronaut Christer Fuglesang. Läs mer om astronautbesöket härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föreläsning

På Nynäshamns gymnasium höll astronauten Ulf Merbold en föreläsning om rymden för elever inom natur och teknikprogrammen. Eleverna läser just nu fysik 2, där rymden är en del i ämnet.

Efter föreläsningen fick eleverna möjlighet att ställa frågor. En av frågorna som ställdes till Merbold var:
Vad äter du för mat i rymden till skillnad till vanlig mat på jorden.
Den mesta maten är nerfryst och behöver spädas med vatten för att bli vanlig igen. Vilket gör att maten oftast får en konstig smak. Det som var ens favoritmat på jorden behöver inte vara detsamma i rymden, säger Ulf Merbold.

Kommentarer från nöjda elever

— Coolt att få träffa en astronaut och intressant att få höra från någon som själv varit ute i rymden. Man har ju bara sett informativa videos på YouTube tidigare. Det här var mer verkligt och mycket coolare, säger elev Felix Ekholm, NA13.

— Det var väldigt inspirerande och se från ett mänskligt perspektiv hur det egentligen är att besöka rymden. Det ända vi ser när vi kollar på videos är hur stor rymden är och hur overkligt det ser ut. Intressant att få höra om alla förberedelse inför rymdfärden, säger elev Simon Stenberg, NA13.

Text: Jeanette Eliasson

Astronaut Ulf Merbold med gymnasieelver Felix Ekholm och Simon Stenberg

Foto: Linnéa Nilsson. Från vänster Felix Ekholm, astronaut Ulf Merbold, Simon Stenberg

Sidan granskad 2015-09-28