2015-09-23

Aktiviteter och föreläsningar i fyra dagar

Kom och lyssna till spännande föreläsningar, träffa representanter från Nynäshamns kommun, intresseorganisationer och privata aktörer. Dagarna riktar sig till äldre och anhöriga till någon som är sjuk eller har en funktionsnedsättning. Även andra intresserade är välkomna.

Tisdag 6 oktober klockan 16-19

Plats: Mysingen Folkets Hus, Nynäshamn
Tema: Anhörigdag för äldre, funktionsnedsättning och barn och unga.

Program:
16.00 Inledning av Socialnämndens ordförande Ola Hägg (S).
17.00 Föreläsning "Allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den" med Amis Reberg och Margareta Näsström som leder ett öppet samtal om vad livet ställer för krav när livskamraten drabbas av sjukdom och när en familjemedlem har en intellektuell funktionsnedsättning. Amis Reberg är beteendevetare och anhörig till sjuk livskamrat och till en syster med intellektuell funktionsnedsättning.   Margareta Näsström är socialarbetare och familjebehandlare.

Utställare:
Strokeföreningen, Nynäshamns Demensförening, Attention Nynäshamn, biståndshandläggare och LSS-handläggare samt handläggare från barn och ungdomsenheten på Nynäshamns kommun, Ljuspunkten, Moa mottagningen, Personliga  ombudet, Våld i nära relationer, Reumatikerförbundet, Habiliteringen Haninge, pensionärsföreningar med flera.

Onsdag 7 oktober klockan 13-17

Plats: Vågen Folkets Hus, Nynäshamn
Tema: Seniorsäkerhetsdag "Bättre balans - Goda vanor för en friskare och säkrare vardag".

Program:
13.00 Inledning av Socialnämndens ordförande Ola Hägg (S).
13.10 Föreläsningar "Högt blodtryck;historik, utredning, behandling"
Mikael Ryd - läkare, Nynäshamns Vårdcentral Legevisitten.
"Håll dig på benen", Gunilla Colbing - arbetsterapeut, Nynäshamns Vårdcentral legevisitten.  "Maximera ditt näringsintag - enkla och smarta strategier för bättre hälsa" Elin Vikström - dietist, Nynäs Rehab Center.
15.15 "Hur beter sig och fungerar våra hjärnor" en inspirationsföreläsning om bland annat minnets betydelse, Nisse Simonson, kirurg, författare, föreläsare och debattör.

Utställare:
Från 14.30 finns utställare som visar smarta hjälpmedel, personal från Minnesmottagningen Legevisitten, pensionärsföreningar med flera.

Torsdag 8 oktober klockan 16-19.30

Plats: Mysingen Folkets Hus, Nynäshamn
Tema:
Anhörigdag, psykisk funktionsnedsättning och beroende

Program:
16.00 Inledning av Socialnämndens ordförande Ola Hägg (S).                           17.00 "Personlig utveckling och medberoende", Erika Sellman, alkohol - och drogbehandlare och Camilla Janson-Rönning, terapeut.
18.05 Livet med och förlusten av en son med bipolär diagnos, NSPH:s Hjärnkollsambassadör Inga-Lill Skoglund pratar om bemötandet från vård och kommun.

Utställare:
Al-anon, Habiliteringen Haninge, kommunens beroendemottagning, Våld i nära relation, Personligt ombud, Ljuspunkten, Moa mottagningen, med flera.

Fredag 9 oktober klockan 13-16

Plats: Svandammsparken, Nynäshamn
Tema: Friskvårdsdag för äldre och deras anhöriga "för knopp & kropp”

13.00-15.30 Tipspromenad
14.00 Friskis & Svettis leder ett anpassat gympapass för äldre och deras anhöriga.

Du kan även prova på boule och cirkusgympa under eftermiddagen.

Gratis föreläsare. Ingen anmälan.

Har du frågor? Kontakta anhörigsamordnaren, se rubriken Kontakt.

Text: Carina Brännäng

Sidan granskad 2015-10-05