2015-09-10

Så kan du hjälpa flyktingar

Många nynäshamnare hör av sig till Nynäshamns kommun och vill hjälpa flyktingar, vilket vi är väldigt tacksamma för. Här finns information om vad du kan göra.

Det finns flera olika sätt som du kan hjälpa till på. Du kan exempelvis bli familjehem, Jourhem eller God man. Du kan även engagera barnen på fritiden till exempel lära ut en sport, hjälpa till med läxhjälp, etcetera.

Stöd till ensamkommande flyktingbarn

Familjehem och Jourhem
Ett familjehem är en familj eller person som tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem. Jourhemmet är ett tillfälligt boende tills barnet eller ungdomen har fått ett familjehem. Här finns mer information

God man till ensamkommande flyktingbarn
En god man är ett stöd för barn under 18 år som inte har sin vårdnadshavare i Sverige. Här finns mer information

Engagera barn på fritiden
Saluscare är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar i Nynäshamn. Vill du engagera barnen på fritiden kan du höra av dig till Saluscare. På boendets webbplats finns kontaktuppgifterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stöd till nyanlända flyktingfamiljer

Hyr ut din bostad
För att kunna ta emot flyktingar enligt Nynäshamns kommuns överenskommelse med Länsstyrelsen och Migrationsverket måste kommunen ha någonstans att bosätta dem. Du kanske har en stuga på din gård som står tom eller du vill kanske hyra ut din lägenhet under en längre tid. För mer information, kontakta Beryl Otumba, flyktingsamordnare på Nynäshamns kommun. Kontaktuppgifter finns under rubriken Kontakt.

Kompis Sverige
Genom att bli kompis med en nyanländ person eller familj kan du bidra med mycket. Nynäshamns kommun är med i integrationsprojektet Kompis Sverige där vänskaper mellan nyanlända och etablerade svenskar skapas. Här finns mer information

Praktikplats på företag
Nynäshamns kommun efterlyser kontinuerligt praktikplatser till nyanlända. Tanken är att personen ska studera på Svenska för invandrare (SFI) på förmiddagen och praktisera på en arbetsplats på eftermiddagen. Hör gärna av dig till Beryl Otumba, flyktingsamordnare på Nynäshamn kommun.

Insamlingar

Nynäshamns kommun ordnar inga insamlingar av kläder, saker eller pengar utan hänvisar till de hjälporganisationer som finns i Nynäshamn. Klicka på länkarna så kommer du till respektive hjälporganisations webbplats.

Röda korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Rädda barnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Svenska Kyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Insamling till flyktingar boende i Nynäshamnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster : volontärer som tar emot gåvor som skänks till i första hand boende på Nicksta camping som är tillfälligt asylboende till januari 2016.

Övrigt i landet:
Världens barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Beryl Otumba

Sidan granskad 2015-10-07