2015-09-01

Kompis Sverige vill få kontakt med nya och etablerade svenskar

Med djupintervjuer matchar Kompis Sverige ihop etablerade och nya svenskar i kompispar. Matchningen utgår från dina intressen, personlighet och hur ditt liv ser ut.

Komps sveriges logga i form av en illustration av ett träd

–Vi intervjuar både den nyanlända och den etablerade och matchar ihop personer som kanske har samma intressen, liknande familjesituation, eller delad yrkesbakgrund, berättar Natassia Fry, verksamhetschef för Kompis Sverige. Känns matchningen bra så vill vi att man träffar sin kompis sex timmar i månaden under sex månaders tid.

Kompis Sverige erbjuder också gemensamma sociala aktiviteter där alla deltagare är välkomna, till exempel fotboll, promenader eller gå på teater.

"Etablerade svenskar får kontakt och kunskap med andra kulturer"

– Att komma till ett nytt land kan vara svårt. Man har inga vänner, familjen är långt borta och utan språket är det svårt att komma in i samhället. En kompis kan göra att man lättare kommer in i samhället och samtidigt får träna på svenskan. Samtidigt får etablerade svenskar kontakt med och kunskap om andra kulturer, säger Nynäshamns kommuns flyktingsamordnare Beryl Otumba.

Vill du bli kompis eller veta mer?

Om du är intresserad av att bli Kompis eller vill ha mer information, kontakta Beryl Otumba, flyktingsamordnare i Nynäshamns kommun. Du hittar hennes kontaktuppgifter under Kontakt.

Kostar ingenting

För deltagarna kostar det ingenting att vara med i Kompis Sverige. Det första året kostar det inte heller något för kommunen eftersom Nynäshamns kommun har sökt och beviljats pengar från Länsstyrelsen för att kunna delta i projektet.

Text: Marie Eriksson

Sidan granskad 2015-09-08