Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2015-07-17

Nyanlända ungdomar lär äldre använda datorer

Som första kommun i Stockholms län ansluter sig Nynäshamns kommun till integrationsprojektet IT-guide. Projektet innebär att nyanlända ungdomar lär äldre använda datorer och internet.

Äldre lär sig om datorer.

Foto: IT-guide.

Nyanlända ungdomar mellan 16 och 20 år i Nynäshamn ska från hösten lära äldre över 65 år hur de startar en dator, mejlar, facebookar, betalar räkningar på internet, med mera. Bakgrunden är att Nynäshamns kommun ska ansluta sig till integrationsprojektet IT-guide som handlar om att föra samman nysvenska ungdomar med seniorer som vill lära sig använda datorer.

I augusti kommer anställda på IT-guide att träffa och välja ut åtta till tolv ungdomar från gruppboenden för ensamkommande flyktingbarn samt gymnasiets språkintroduktionsprogram. Alla har det gemensamma att de inte är födda i Sverige och att de har bra kunskaper vad gäller internet och datorer. Ungdomarna får därefter en veckolång kurs för att de ska kunna lära ut sina kunskaper.

Internetcafé

Redan nu är det klart att det kommer att vara internetcafé på Nynäshamns bibliotek dit äldre kan komma för att träffa ungdomarna på helger. Tanken är även att ha internetcafé på andra ställen i Nynäshamn samt att anordna datorkurser i samarbete med PRO.

"Blir resurser för samhället"

– Genom projektet får ungdomarna känna sig behövda, de blir en resurs för samhället. Samtidigt får de träna sin svenska och lära sig mer om den svenska kulturen. Många äldre har i sin tur inte riktigt hängt med i digitaliseringen och nu får de chans att lära sig mer om datorer och internet. Viktigt är även att vi genom projektet skapar mångkulturella mötesplatser, säger Nynäshamns kommuns flyktingsamordnare Beryl Otumba.

Besöken på internetcaféerna och datorkurserna kommer att vara kostnadsfria. Kostnaderna finansieras med pengar från Länsstyrelsen som Nynäshamns kommun har beviljats för att kunna delta i projektet.

Mer information om IT-guide

Mer information om IT-guideprojektet kommer att publiceras här på Nynäshamns kommuns webbplats i augusti då projektet drar igång på allvar. Du kan även läsa mer på IT-guides webbplats. Länk finns under rubriken Länkar.

Ytterligare integrationsprojekt

Nynäshamns kommun har även beviljats pengar från Länsstyrelsen till integrationsprojektet Kompis Sverige. Länk till information om det projektet finns under rubriken Länkar.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-14
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp