2015-07-17

Få nya kompisar genom Kompis Sverige

Nynäshamns kommun ansluter sig till Kompis Sverige. Genom integrationsprojektet skapas nya vänskaper mellan nyanlända och etablerade svenskar.

Kompis Sverige startades för ett par år sedan av två privatpersoner eftersom de ansåg att det kan vara svårt för etablerade och nyanlända svenskar att lära känna varandra på ett jämlikt och naturligt sätt. Kompis Sverige skriver på sin webbplats att de nyanlända många gånger vill ha en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället och att etablerade ofta vill få möjligheten att umgås med en person från en annan kultur och med annan bakgrund.

Kompismatchning

Hittills är fyra kommuner i Stockholms län anslutna till Kompis Sverige. Från hösten erbjuder även kommunerna Nynäshamn och Haninge kompismatchning. Matchningen innebär att Kompis Sverige gör djupintervjuer och matchar därefter ihop etablerade och nya svenskar. Matchningen utgår från intressen, livssituation och personlighet. Kravet är att kompisparen ska umgås i minst sex månader men förhoppningen är att skapa varaktiga vänskapsrelationer.

"Blir lättare att komma in i samhället"

– Att komma till ett nytt land kan vara svårt. Man har inga vänner, familjen är långt borta och utan språket är det svårt att komma in i samhället. En kompis kan göra att du lättare kommer in i samhället, du får träna din svenska och det blir enklare att hitta passande aktiviteter eftersom matchningen utgår från bland annat intressen. Samtidigt får etablerade svenskar kontakt med och kunskap om andra kulturer, säger Nynäshamns kommuns flyktingsamordnare Beryl Otumba.

Nynäshamns kommun kommer att betala Kompis Sverige för matchningarna som är gratis för deltagarna. Det första året kostar dock inte matchningarna något för kommunen eftersom Nynäshamns kommun har sökt och beviljats pengar från Länsstyrelsen för att kunna delta i projektet.

Om du vill anmäla dig till Kompis Sverige

Information om hur du ska gå tillväga kommer att publiceras här på Nynäshamns kommuns webbplats i augusti.

Ytterligare integrationsprojekt

Nynäshamns kommun har även beviljats pengar från Länsstyrelsen till IT-projektet IT-guide där nyanlända ungdomar lär äldre använda internet och datorer. Länk till information om det projektet finns under Länkar.

Sidan granskad 2015-07-29

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se